UNESCO prepoznao Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj kao svoju baštinu | WWF

What would you like to search for?

Our News

UNESCO prepoznao Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj kao svoju baštinu

 

 ZAGREB - WWF i partnerske nevladine organizacije pozdravljaju napore Republike Hrvatske i Republike Mađarske u vrednovanju i očuvanju područja Mure, Drave i Dunava. 
Ponosni smo što je UNESCO prihvatio nominacije i proglasio to područje svojom baštinom. Međunarodne organizacije Euronatur i WWF su napravile prve napore u prepoznavanju ovog područja kao rezervata biosfere još prije desetak godina, otkad su aktivno radile na prepoznavanju i zaštiti ovog područja u suradnji s partnerskim organizacijama.

U posljednje dvije godine provodi se projekt „Zaštita Europske Amazone“ čiji je glavni cilj upravo pomoć državama u nominiranju tog područja pri UNESCO-u. Nakon ovog priznanja, nevladine organizacije vjeruju da će i Austrija, Slovenija i Srbija slijediti primjer Hrvatske i Mađarske, te da će već iduće godine cjelokupni rezervat biti proglašen UNESCO-vom baštinom.

„Moramo biti svjesni da se u istom trenutku na području Mure Drave i Dunava planiraju veliki infrastrukturni projekti koji će degradirati biološku i krajobraznu raznolikost ovog područja. To je kontradiktorno ovom priznanju te pozivamo Vladu Republike Hrvatske da provodi isključivo projekte koji su u skladu s očekivanjima UNESCO-a“, ističe Irma Popović Dujmović, voditeljica programa voda iz WWF-ovog Mediranskog programa.

Share This!

Help us spread the message