Revolucija na rijekama u Europi, Francuska pokreće najveći projekt uklanjanja brane na kontinentu | WWF

Revolucija na rijekama u Europi, Francuska pokreće najveći projekt uklanjanja brane na kontinentu

Posted on 22 November 2017
Vezins dam on the Selune river in France. The 35 metre high dam will be removed in 2018
© Eau Rivieres Bretagne
Pariz – Dok izgradnja tisuću planiranih brana prijeti Europi i zadnjim preostalim slobodnim tekućim rijekama, odluka Francuske o uklanjanju dviju velikih brana predstavlja početak nove ere na kontinentu - sa zemljama koje se fokusiraju na oživljavanje svojih rijeka i rušenje postojećih brana umjesto izgradnje novih.

Osam godina nakon prvog razmatranja ove ideje, francuska vlada je prošlog tjedna odlučila da će 2018. godine ukloniti 2 brane na rijeci Sélune u Normandiji, 35 metara visoku Vezins i 15 metara visoku La Roche qui Boite.

I druge zemlje poput Španjolske i Finske u posljednjih su nekoliko godina uklonile mnoge male i zastarjele brane, no oslobođenje rijeke Sélune dosad je najveći projekt uklanjanja brana u Europi - i veliki korak u smjeru povratka života na rijeku, uključujući vrste poput divljeg lososa i jegulje, čije migracije su već nekoliko desetljeća blokirane branama.

„Degradacija tih starih brana nakon gotovo 100 godina proizvodnje hidroenergije je prekretnica u odnosu Europe prema svojim rijekama i proizvodnji energije”, rekao je Roberto Epple, osnivač ERN-a Mreže europskih rijeka. „Uklanjanje tih prepreka pomoći će ukupnoj renaturaciji 90 km duge rijeke Sélune i omogućiti ponovnu migraciju riba i protok sedimenta, što će vrlo brzo povećati biološku raznolikost rijeke."

Postupak pregrađivanja rijeka branama, pregradama i drugim betonskim tvorevinama odigrao je važnu ulogu kod katastrofalnog gubitka riba i drugih slatkovodnih vrsta diljem kontinenta. Uklanjanje ovih konkretnih prepreka pomoći će preokrenuti taj trend, a ujedno će i doprinijeti boljem prihodu ribara te lokalnom stanovništvu koje živi duž europskih rijeka. Mnoge ribarske udruge već dugo surađuju s francuskim ekolozima s kojima formiraju koaliciju „Prijatelji Sélune”, a koja se zalagala za rušenje brana na rijeci Sélune.

„Odluka o uklanjanju tih brana dovesti će do revolucije u europskom pristupu prema rijekama, umjesto postavljanja novih brana stiglo je vrijeme za rušenje onih starih kako bi naše rijeke ponovno vratili u život”, rekao je Bart Geenen, voditelj slatkovodnog programa u WWF-u Nizozemska. "Istraživanja jasno pokazuju da je uklanjanje brana daleko najisplativiji način obnove naših rijeka. Žive rijeke će povećati biološku raznolikost i otvoriti nove i uzbudljive mogućnosti za lokalnu zajednicu."

Projekt se provodi u skladu sa zahtjevima Okvirne EU direktive o vodama i s dodatnim ciljem očuvanja preostale populacije divljeg lososa i jegulja u Francuskoj.
Vezins dam on the Selune river in France. The 35 metre high dam will be removed in 2018
© Eau Rivieres Bretagne Enlarge
Roche qui boit dam on the Selune river in France. The dam will be removed in 2018 helping to free the river and allow migration of salmon and eel.
© ERN France / R. Epple Enlarge