Bodi del gora! | WWF

Bodi del gora!

Posted on 01 February 2018
Belka
© Martin Šolar Jr.
Ljubljana - V okviru Mreže zavarovanih območij v Alpah Alparc je zasnovana ozaveščevalna kampanja za širšo javnost z naslovom Bodi del gora! za informiranje javnosti o negativnih posledicah zimskih aktivnostih na prostoživeče živali in spodbujanje odgovornega obiskovanja gora v za naravo občutljivih območjih.

V gorah je obilo novozapadlega snega. Težko pričakovana priložnost, da se lahko odpravimo na turno smučanje. Toda pozor, v gorah nismo sami. Ne pozabimo, da prostoživeče živali pozimi upočasnijo svoj življenjski ritem. Da lahko preživijo zimo in da se zavarujejo pred plenilci, se morajo prilagoditi težjim pogojem. Kar je za nas prostor svobode in poligon za sprostitev, je za živali življenjski prostor.

Osrednje sporočilo kampanje je povzeto tudi v kratkem videu, ki ga lahko vidite na povezavi spodaj s pozivom zimskim obiskovalcem, da naj bodo  obzirni do prostoživečih živali.Ozaveščevalna kampanja je bila pripravljena v okviru projekta Mreže zavarovanih območij v Alpah Alparc z naslovom Spoštujmo prostoživeče živali v Alpah ter ob finančni podpori nemške agencije za varstvo narave in nemškega zveznega ministrstva za okolje, varstvo narave, gradnjo in jedrsko varnost.  Pri zasnovi je sodelovalo več kot 60 strokovnjakov in predstavnikov iz 40 organizacij iz šestih alpskih držav, med katerimi tudi iz Slovenije in Javnega zavoda Triglavski narodni park.

Predstavitev ozaveščevalne kampanje lahko najdete na spletni strani: www.bepartofthemountain.org

Bodite del gora!
Belka
© Martin Šolar Jr. Enlarge
Navadni jelen
© Martin Šolar Jr. Enlarge
Turni smučarji
© Martin Šolar Enlarge