Poginil zadnji beli nosorog | WWF

Poginil zadnji beli nosorog

Posted on 20 March 2018
Southern white rhinoceros grazing
© naturepl.com / Mark Carwardine / WWF
Zadnji samec severnega belega nosoroga, 45 let stari Sudan, poimenovan po državi, kjer se je skotil, je poginil po zdravstvenih težavah zaradi starosti.
 
»Sudanova smrt ne le označuje konec te podvrste, ampak tudi simbolira nesprejemljivo visoko stopnja izgube biološke raznovrstnosti našega planeta. To je budnica, da moramo delovati takoj in ustaviti neverjetno izgubo biološke raznovrstnosti in zagotoviti zdravje in dobro počutje našega planeta, ljudi in divjih živali,« je dejala Margaret Kinnaird, vodja oddelka velikih zveri pri WWF.
 
Ostala sta le še dva osebka belega nosoroga in to samice – sudanova hči Najin in njena hči Fatu.
 
»Sudan se je preselil iz domovine v takratno Češkoslovaško leta 1975, kjer je ostal v priporu do decembra 2009, ko se je preselil nazaj v Afriko, v zatočišče Ol Pejeta v Keniji. Varnostniki so odigrali ključno vlogo pri zagotavljanju oskrbe Sudanu, vključno s 24-urno zdravniško pomočjo, še posebej v zadnjih dneh,« je povedal Martin Mulama, koordinator WWF-ovega programa za nosoroge v Keniji.
 
Zdravniki so bili nazadnje prisiljeni evtanazirati nosoroga, saj ni mogel več stati na nogah. Njegove mišice in kosti so degenerirale in na koži, ki je bila okužena, je bila velika rana.
 
»Osebno  sem poznal Sudana in podprl prizadevanja za rehabilitacijo. Čeprav sem žalosten zaradi smrti evtanazijo, upam, da nas bo sudanova dediščina opominjala, da ne smemo dovoliti izgube kulturno in ekološko pomembnih vrst,« je zaključil Martin Mulama.
Southern white rhinoceros grazing
© naturepl.com / Mark Carwardine / WWF Enlarge