Ribari i uprava zaštićenog područja zajedno za održivo ribarstvo | WWF

Ribari i uprava zaštićenog područja zajedno za održivo ribarstvo

Posted on 26 July 2018
Park prirode Telašćica jedno je od devet područja u Sredozemlju u kojima se provodi projekt SSF
© Filip Bukša, WWF Adria
U Salima je danas održan prvi sastanak lokalnih ribara s upravom Parka prirode Telašćica i predstavnicima nevladinog sektora, kao dio WWF-ova projekta „Transforming Mediterranean Small Scale Fisheries (SSF)“. Dionici će zajedničkim snagama nastojati uspostaviti novi, funkcionalniji model upravljanja i kontrole ribarskim resursima Parka prirode Telašćica, što će osoblju Parka olakšati da iz prve ruke dobivaju informacije kako i kada trebaju provoditi nadzorne aktivnosti, edukacije i slično. S druge strane, mišljenje ribara koji sada skupno zastupaju svoje interese, dobiva na većem značaju. Uz još dodatno uključivanje znanstvenog sektora kao i nadležnih Ministarstava, ova priča će uskoro dobiti svoj nastavak.

U središtu interesa projekta SSF, koji se od 2017. godine provodi u osam zemalja, nalaze se mali gospodarski ribari diljem Sredozemlja. Promatrajući ukupni sastav ribarskog sektora u Sredozemlju, više od 50% čine upravo mali gospodarski ribari koji koriste ribarska plovila manja od 12 metara te čitav niz različitih ribarskih alata, što ih čini puno selektivnijima u odnosu na ribarstava industrijskih razmjera.

Međutim, nedostatak utjecaja malih gospodarskih ribara na procese upravljanja ribarstvom uzrok je njihovom nedovoljnom učešću u krojenju ribarskih politika na ovim prostorima, što im često ugrožava egzistenciju i narušava održivo upravljanje ribarskim resursima priobalja. Stoga je svrha ovog projekta uspostaviti nov način upravljanja tim priobalnim ribarstvima, a ovaj sastanak prvi je korak k ostvarenju tog cilja. Umjesto dosadašnjeg pristupa gdje administracija donosi zakone i pravilnike koji se potom moraju provoditi na terenu, namjera ovog projekta je upravljati ribarstvom po principu zajedničkog upravljanja. Drugim riječima, to znači da ribari, administracija, znanstvenici i nevladin sektor zajedno sudjeluju u krojenju ribarske politike i planova upravljanja ribarstvima.

Projekt se odvija na devet lokacija diljem Sredozemlja. U Jadranu su tri područja prepoznata kao ona s iznimnim potencijalom za razvoj ovakvih inicijativa: parkovi prirode Lastovsko otočje i Telašćica, te Velebitski kanal.
Park prirode Telašćica jedno je od devet područja u Sredozemlju u kojima se provodi projekt SSF
© Filip Bukša, WWF Adria Enlarge
Sastanak lokalnih ribara, uprave parka i WWF-a
© Filip Bukša, WWF Adria Enlarge