Inspirativne priče za prirodu i ljude | WWF

Inspirativne priče za prirodu i ljude

Posted on 20 December 2017
Projektni tim u Nacionalnom parku Una
© Ardian Nrecaj, WWF Adria
Kada se program zove „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, naziv govori sve. I to je upravo ono što i jest misija WWF-a: ljudi u harmoniji s prirodom. A to želimo ostvariti i kroz spomenuti program koji već dvije godine WWF provodi u osam zemalja naše regije.

Sastanak povodom polovine projekta koji financira Švedska razvojna agencija Sida okupio je projektni tim u Čardaklijama, prekrasnom eko imanju u Bosanskim Petrovcima. Bilo je to vrijeme kada treba detaljno isplanirati sve buduće aktivnosti projekta koji traje još dvije godine. Ali i trenutak za osvrt na proteklu godinu…

U crnogorskom Nacionalnom parku Biogradska gora u ožujku je uočen prvi medvjed, itekako važan rezultat s obzirom na cilj projekta da se u nacionalnim parkovima Biogradska gora i Tara razvije novi turistički proizvod – promatranje medvjeda. Bez medvjeda, to bi bilo teško! Onaj kojeg stručnjaci prate u Crnoj Gori najveći je u Dinaridima, a nazvali su ga Nikola. Činjenica da su uočena dva, budi nadu da ih ima još.

U Srbiji se nastavlja WWF akademija za prirodu. Priča koja pomaže profesore uvjeriti u važnost prirode, a djecu usmjeriti na njezinu zaštitu, nastavlja se drugom generacijom polaznika naše akademije. Koliko su dobri rezultati našeg edukacijskog tima svjedoči i činjenica da smo WWF akademiju za prirodu odlučili replicirati i u nekim zaštićenim područjima susjednih zemalja i to već iduće godine.

U Bosni i Hercegovini su se dionici Nacionalnog parka Una okupili i osnovali „Turistički klaster Una“. I od tada se uspjesi samo nižu: broj članova klastera raste, njihova suradnja je zavidna, a WWF je nekima od njih pomogao i malim grantovima na čijem ostvarenju upravo rade. Kakav sklad vlada u tom klasteru uvjerio se cijeli projektni tim, kada su nam se članovi klastera pridružili u Čardaklijama i počastili nas svojim pričama.

A WWF se odužuje pričajući njihove priče. Od voća i povrća, preko proizvoda od aronije i meda, sve se može pronaći u poljoprivrednom obrtu obitelji Marčeta iz Martin Broda. U spomenutim Čardaklijama razvijaju sasvim novi jelovnik na kojem će se prvi put u BiH pronaći kopun, a isti će biti ponuđen i drugim članovima klastera koji se bave ugostiteljstvom. Kroz mali grant smo potaknuli i zapošljavanje: dvije su se odvjetnice udružile i osnovale organizaciju u kojoj pišu projekte, između ostaloga i za članove klastera.

Prateći ove uspjehe, želja WWF-a je podijeliti primjere dobre prakse s ostalim zaštićenim područjima u regiji i stanovnicima koji u njima žive. Ta suradnja uvijek treba biti na najvišem nivou: odluke se trebaju donositi zajedničkim snagama tako da obje strane u tome prepoznaju dobrobiti. Sve te uspjehe WWF će ujediniti na stranici www.prirodazaljude.org koja pokazuje vrijednost prirode, ali i donosi stvarne primjere. I to ne samo primjere WWF-a, poput gore navedenih, nego i primjere drugih organizacija i partnera.

Kada govorimo o malim grantovima, spomenuti na Uni nisu jedini. Mreža zaštićenih područja Parkovi Dinarida, partner na projektu, već će početkom godine raspisati natječaj za male grantove kojima se želi potaknuti što bolja suradnja između parkova i lokalne zajednice.

U WWF-u se radujemo ostvarenju isplaniranih aktivnosti kao i novim pričama koje ćemo uskoro ispričati! Nadamo se da će one pomoći uvjeriti donositelje odluka da za prirodu pronađu više prostora i vremena u svojoj ispunjenoj agendi.  
Projektni tim u Nacionalnom parku Una
© Ardian Nrecaj, WWF Adria Enlarge
Članovi klastera s projektnim timom WWF-a
© Ardian Nrecaj, WWF Adria Enlarge
Markirani medvjed Nikola, NP Biogradska gora
© Parks Dinarides Enlarge
WWF Akademija za prirodu
© WWF Enlarge