Kampanja za spas Mure dio je globalne kampanje WWF-a za očuvanje prirodnih rijeka | WWF

Kampanja za spas Mure dio je globalne kampanje WWF-a za očuvanje prirodnih rijeka

Posted on 07 February 2018
Naše reke, naše bogastvo
© WWF
WWF International pokrenuo je jučer kampanju za očuvanje posljednjih svjetskih rijeka koje slobodno teku. Cilj kampanje je mobilizirati ljude širom svijeta kako bi zajedno spriječili izgradnju brana, zaštitili interese lokalne zajednice i očuvali bioraznolikost posljednjih očuvanih svjetskih rijeka.

WWF International je identificirao rijeku Muru kao jednu od najvažnijih i trenutno gorući problem u Europi jer je pod prijetnjom izgradnje hidroelektrana koje bi ugrozile izvanredno prirodno bogatstvo i utjecale na širu regiju Europske Amazone.

Prirodno tekuće rijeke su slatkovodni ekvivalent zaštićenim područjima na kopnu. One pružaju važno životno stanište za mnoge životinje poput riba, gmazova, vodozemaca i podupiru ostanak ljudi na tom području diljem svijeta. Znanstvena studija WWF-a otkrila je da samo trećina od 177 najdužih rijeka na svijetu (više od 1000 km) ima slobodno strujanje, bez brana ili drugih prepreka. WWF će uskoro objaviti sveobuhvatno i znanstveno potkrijepljeno izvješće o stanju rijeka koje slobodno teku diljem svijeta.

"Nadamo se da ćemo u WWF-u moći održati ili čak povećati broj slobodnih rijeka koje su pod ogromnim pritiskom diljem svijeta. Rijeke su naše žive arterije, cirkulacijski sustav planeta koji prenosi hranjive tvari i vodu i omogućuje migraciju životinja. Samo zajedničkim snagama možemo zaustaviti izgradnju štetnih brana koje uništavaju lokalne zajednice i životinjski svijet tih rijeka. Moramo ojačati zakone koji uspješno štite rijeke i potaknuti predstavnike lokalnih vlasti da koriste sve raspoložive znanstvene podatke za bolje odluke na terenu", rekao je Bojan Stojanović iz WWF Adria.

Rijeka Mura u Sloveniji prvi je primjer globalne kampanje WWF-a za spas prirodnih rijeka. Kampanja je u završnoj fazi i potiče javnu raspravu i društvenu promjenu kako bi se spriječila izgradnja lanca hidroelektrana.
"Budući da je Mura dio šireg područja budućeg prekograničnog rezervata biosfere UNESCO-a Mura-Drava-Dunav, 700 km dugog zelenog pojasa najbolje očuvanog riječnog bazena u Europi, to nije samo pitanje Slovenije, već svih pet zemalja koje dijele Europsku Amazonu", dodao je Stojanović.

Peticiju je podržao i ured WWF USA te je postavio na svoju web stranicu. Ona će se izručiti predstavniku Slovenije na World Water Forumu u Brazilu na Svjetski dan voda.

Ali to nije jedina prijetnja Europskoj Amazoni. U Hrvatskoj je trenutno aktualan davno odbačeni projekt koji je ponovno oživljen i nazvan Molve 1 i 2, koji bi ugrozio srce Europske Amazone i njen najočuvaniji dio. WWF Adria u siječnju je započela kampanju "Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana!" kako bi podigli glas za spas ove rijeke.
Naše reke, naše bogastvo
© WWF Enlarge