Globalni sporazum o smanjenju plastičnog otpada u oceanima | WWF

Globalni sporazum o smanjenju plastičnog otpada u oceanima

Posted on 10 May 2019
Najveći dio plastike koja dospijeva u mora dolazi s kopna
© shutterstock
Oko 180 država je u petak postiglo dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim oceanima!  Države su se složile da će izmijeniti Baselsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulirana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okoliš. 

Zagađenje plastikom, proglašeno ogromnim ekološkim problemom svjetskog razmjera, doseglo je epidemijske proporcije, s procijenjenih 100 milijuna tona plastike u oceanima, od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna. 

Marco Lambertini, direktor WWF Internationala, kazao je kako su bogate države dugo izbjegavale odgovornost za ogromne količine plastičnog otpada, a da je novi sporazum veoma dobrodošao korak u suočavanju s tom neravnotežom.

"Današnja odluka je dobrodošao korak prema ispravljanju neravnoteže i vraćanju mjere odgovornosti globalnom sustavu upravljanja plastičnim otpadom. No to je samo dio puta. Što mi i planet trebamo je opsežan dogovor koji će se suočiti s globalnom plastičnom krizom", rekao je Lambertini.  

WWF je u veljači ove godine pokrenuo peticiju namijenjenu državnim čelnicima da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom. Peticiju je već potpisalo 460.000 ljudi. Potpisati je možete na našoj stranici. 
Najveći dio plastike koja dospijeva u mora dolazi s kopna
© shutterstock Enlarge