EU izbori 2014. | WWF

EU izbori 2014.

 rel=
EU izbori 2014 - za zdraviji planet!
© Lisa-Blue / iStock

Kreirajmo novu Europu za zdraviji planet

22.-25. svibnja 2014. – rezervirajte datum
Od 22. do 25. svibnja 2014. svi građani diljem Europske unije (EU) imat će priliku izravno birati svoje predstavnike za idućih pet godina u Europskom parlamentu. To je jedina EU institucija koju izravno biraju građani EU: od 751 člana Europskog parlamenta očekuje se da predstavljaju vaš glas i potrebe. U narednih 5 godina vaši zastupnici Europskog parlamenta bavit će se nizom ključnih politika zaštite okoliša koje bi trebale stvoriti inovativnije gospodarstvo, osigurati nova radna mjesta, te zaštititi okoliš i zdravlje.

ZAŠTO BI VAM TREBALO BITI STALO?

Zastupnici Europskog parlamenta imaju važnu ulogu kada je u pitanju budućnost okoliša u vašoj zemlji, u cijeloj Europi i na globalnoj razini.

Čak 80% legislative iz područja zaštite okoliša u nadležnosti je EU i to izravno utječe na vaš svakodnevni život: na vodu koju pijete, zrak koji udišete, hranu koju jedete, energiju koju koristite.

Više od 95% građana EU osjeća da je zaštita okoliša važna, stoga se pobrinimo za to da izabrani zastupnici podrže politike do kojih vam je stalo!

Što WWF očekuje od zastupnika u Europskom parlamentu?

 Zastupnici Europskog parlamenta trebaju podržati politike EU koje će osigurati da će europsko korištenje prirodnih resursa - vlastiti ekološki otisak - ostati u granicama jednog planeta.

Građani i WWF htjeli bi da zastupnici Europskog parlamenta naročito učinkovito djeluju po pitanjima:

• Borbi protiv klimatskih promjena
• Promjena u smjeru učinkovite, resursima vođene privrede
• Zaustavljanja gubitka prirodnih bogatstva
• Poticanja održivije i zdravije potrošnje
• Zaštite okoliša za dobrobit ljudi diljem svijeta
• Osiguravanja čiste i pitke vode
• Zaustavljanja ilegalne trgovine drvom i divljim životinjama
• Osiguravanja održive poljoprivrede
• Obnove zaliha ribljeg fonda

Imamo li 2,8 planeta na raspolaganju?

 
	© NASA
Kada bi svi na svijetu nastavili trošiti prirodne resurse i generirati dosadašnju količinu stakleničkih plinova u postotku koji to čini prosječni stanovnik Europe, trebalo bi nam 2,8 planeta da održimo takav tempo i način života. Izgradnja nove Europe koja živi i raste u granicama našeg jednog planeta je jedini način za stvaranje stabilnije i sigurnije budućnosti za tebe i buduće generacije.

Kontaktirajte nas:
Andrea Štefan 
astefan@wwf.panda.org
 rel=
WWF u Europskom parlamentu
© Bruno Arnold / WWF