Pregovaranje za zeleniji EU proračun | WWF

Pregovaranje za zeleniji EU proračun

 rel=
O čemu ovisi? Uspjesi i promašaji EU budgeta
© Shutterstock/Arkady

JESTE LI ZNALI?

U prosjeku građani doprinose 270 € u proračun EU-a svake godine.
Vođe Europske unije trenutačno pregovaraju bilijun vrijedan proračun EU za razdoblje od 2014.-2020. To se isplaćuje za stvari poput Zajedničke poljoprivredne politike, regionalne rashode, pomoći za razvoj, istraživačke politike i programe zaštite okoliša.
Nažalost velik dio tog novca također je potrošen i na način koji uništava okoliš, društvo i ekonomiju. Primjerice, mnogo poljoprivrednog sektora koji se financira novcem EU sudjeluje u zagađuju naše zemlje, zraka i plovnih puteva, kao i smanjenju biološke raznolikosti. Kohezijska politika EU-a također podržava mnoge projekte poput izgradnje cesta ili energetske infrastrukture, koji imaju visok udio ugljika i doprinose klimatskim promjenama.

Donošenjem novog proračuna Europski parlament, zemlja članica i Europska komisija dogovaraju što će biti financirano, kako će budžet biti raspodijeljen, tko će i koliko platiti. Dok ukupni proračun EU predstavlja samo 1% europskog BDP-a, nacionalne vlade i privatni investitori kroz ugovore o sufinanciranju iskorištavaju značajna sredstva. To osigurava da proračun ima multiplikativni učinak koji potiče gospodarsku aktivnost, te ima značajan utjecaj na to kako države članice unaprijed planiraju.