Plan Europske Komisije za čistu energiju još uvijek previše prljav | WWF

Plan Europske Komisije za čistu energiju još uvijek previše prljav

Posted on
30 November 2016
Bruxelles, Belgija – Objavom paketa „Čista energija za sve Europljane“, Europska komisija je predstavila vrlo opsežan skup reformi energetskog sustava EU-a. Ali nije uspjela pokazati dovoljno hrabrosti i odlučnog vodstva na području obnovljivih izvora energije, kako bi odgovorila na izazove Pariškog klimatskog sporazuma.

„EU je predvodila svijet u borbi protiv klimatskih promjena. No, paket za čistu energiju Komisije još je uvijek previše prljav. Prijedlog ne ubrzava energetsku tranziciju te ostavlja otvorena vrata za štetne subvencije još sljedećih deset godina, smanjuje podršku obnovljivim izvorima energije i propušta velike mogućnosti na području energetske učinkovitosti. Komisija također misli da je dobar način rješavanja problema klimatskih promjena tako da se spali još više drveća“, rekla je Imke Lübbeke, voditeljica klime i energije u WWF-ovom uredu za europsku politiku.

Povećanje energetske učinkovitosti za 30% do 2030.: EU može bolje

Povećanje cilja energetske učinkovitosti sa 27% na 30% koje postaje obvezujuće korak je u pravom smjeru. Iako je cilj postavljen za cijelu EU-a, bez nacionalno obvezujućih ciljeva, to pokazuje da je Komisija shvatila potrebu za snažnijom politikom energetske učinkovitosti.

Sada je Europskom parlamentu da prijedlog Komisije odvede korak dalje i podrži cilj učinkovitosti od 40% kada će pregovarati o Direktivi o energetskoj učinkovitosti sa Vijećem. Usvajanjem ambicioznijeg cilja od 40% energetske učinkovitosti, umjesto cilja od 30%, građani EU-a će žeti značajne prednosti, kao što je ušteda 32 milijardi eura godišnje u troškovima zdravstva zbog onečišćenja zraka i 2,6 milijuna radnih mjesta.

EK smanjuje podršku obnovljivim izvorima energije

Cilj od „najmanje 27% "koji je iznijela Europska komisija je neznatan u odnosu na ono što je potrebno za ispunjenje ambicioznih klimatskih ciljeva Pariškog sporazuma. Bez nacionalno-obvezujućih ciljeva nije jasno kako će Komisija osigurati ispunjenje cilja. Izgleda da obnovljivi izvori energije gube podršku koju uživaju na tržištima EU, a Komisija je otežala državama članicama da ih podržavaju.

Troškovi obnovljivih izvora energije poput vjetra i solarne energije značajno su pali, ali tržište neće ulagati u njih u tempu ili razini koja je potrebna bez čvrstih jamstava i reforme tržišta Europske unije.

„Nacrt prijedloga Europske komisije o obnovljivim izvorima energije je zbunjujući. Manje od godinu dana od Pariškog sporazuma, uzimajući u obzir da ulaganje EU u obnovljive izvore zaostaje za SAD-a i Kinom, Komisija je odlučila pritisnuti na kočnicu“, rekao je Alex Mason iz WWF-ovog ureda za europsku politiku. „Prijedlozi ne daju jak signal inovatorima i ulagačima u zeleno gospodarstvo EU-a i riskira da će prepustiti drugima da žanju koristi od prošlih ulaganja EU. Komisija također misli da je dobar način rješavanja problema klimatskih promjena tako da spalimo još više stabala.“

Energetska tržišta moraju biti skladna sa energetskom politikom

Iako je Komisija pokušala blokirati da novi proizvođači prljave energije budu plaćen kroz mehanizme kapaciteta, ti zakoni još uvijek ostavljaju otvorena vrata za subvencije postojećim termoelektranama  barem do 2026. Štoviše, Komisija nije uspjela riješiti problem prekapacitiranosti u mnogim energetskim tržištima EU-a, primjerice, prijedlogom programa za gašenje najstarijih i najprljavijih elektrana. Prevelika ponuda na tržištima električne energije neće privući odgovarajuća ulaganja u obnovljive izvore energije, bez obzira na to koliko su oni sad konkurentni.

„Jako je razočaravajuće da umjesto da zadržimo moment Pariškog sporazuma, ovi prijedlozi smanjuju podršku obnovljivim izvorima energije i ostavljaju otvorena vrata za subvencioniranje ugljena“, rekao je Adam White iz Uredu WWF europsku politiku.

Prijedlozi EK oko bioenergije uvod je u drugi fijasko biogoriva

Velika većina buduće opskrbe energijom treba doći iz energije vjetra i sunca, a ne bioenergije. No, umjesto da se dopusti procvat te tehnologije prijedlog Komisije je stvoriti velike nove poticaje za korištenje više bioenergije - i to bez ikakvih smislenih kriterija održivosti. To znači da ćemo vjerojatno vidjeti daljnji rast bioenergije koja nudi malu, ako uopće kakvu, prednosti u odnosu na fosilna goriva.

Postoji rizik da će se krčenje šuma za izradu drvnih peleta za energetski sektor EU - nešto što se već događa na alarmantnom nivou u EU i trećim zemljama – znatno ubrzati, iako je vjerojatno da će to dovesti do većih emisije štetnih plinova.

„Na području bioenergije, prijedlog Komisije jednostavno je zbunjujući. Izgleda sa nisu naučili lekcije iz fijaska biogoriva – ili iz najnovije znanosti – i umjesto toga odlučili da je dobar način rješavanja problema klimatskih promjena tako da se spali puno više stabala“, rekao je Alex Mason.

Zimski energetski paket Europske komisije, čiji je cilj da pomogne ispuniti obveze EU-a prema ugovoru o globalnim klimatskim promjenama u Parizu, uključuje prijedloge za reviziju Direktiva energetske učinkovitosti, energetske učinkovitosti u zgradama i obnovljivim izvorima energije, kao i nove prijedloge o sustavu tržišta električne energije te o upravljanju Energetske zajednice.