#ProtectWater | WWF
© WWF Adria

#ProtectWater

Kako bi preživjeli, svi trebamo vodu. Ali bez zdravih rijeka, jezera i močvara, neće biti ni vode. 
 
Europski vodni resursi su zaštićeni propisom EU. Mnoge vlade, međutim, žele oslabiti ovaj propis. Zajedno to MORAMO zaustaviti.  
 
Europska komisija želi čuti tvoje mišljenje kroz javno savjetovanje. Ovo je tvoja jedina šansa da im kažeš da očuvaju i osnaže naš propis o vodama. 
 
Pripremili smo odgovore koji će najbolje osigurati da se propis očuva. Kako bi ih poslali Europskoj komisiji u tvoje ime, ispuni  svoje podatke i pritisni “ACT NOW” (Djeluj sada).

Temeljem posljednjih podataka, 60% europskih rijeka, potoka, jezera i močvara nije u zdravom stanju. Generacijama smo ih uništavali i zagađivali, te neodgovorno koristili prevelike količine vode.
 
Ako se nastavimo tako ponašati, utječemo na sve – od malih stvari u našem svakodnevnom životu koje uzimamo zdravo za gotovo, do proizdvodnje cijelih industrija. Utječe se i na nebrojeni broj vrsta kojima su ti ekosustavi neophodni za opstanak.
 
EU propis o vodama štiti naše vodne resurse, ali vlade ga žele oslabiti. Djeluj SADA: reci Europskoj komisiji da očuva i osnaži ovaj propis.

Svi smo pomalo krivi. Ali vlade svih država dopuštaju da se naše rijeke, jezera i močvare iskorištavaju i trajno uništavaju. Primjerice, brane i druga infrastruktura  (hidroelektrane, obrana od poplava i plovidba) prekidaju prirodni riječni tok i sprječavaju razmnožavanje vrsta. Neodrživa poljoprivreda zagađuje i koristi jako puno vode.
 
Kroz EU propis o vodama, vlade su međusobno postigle dogovor kako će spriječiti to uništavanje – ali nisu uspjeli održati svoje obećanje. Da stvar bude gora, danas čak žele oslabiti taj propis!
 
Djeluj SADA: reci Europskoj komisiji da sačuva i osnaži naš propis o vodama!

Vraćanje procesu pogoršanja stanja se ne može desiti bez jake legislative. U Europi imamo jak propis koji štiti rijeke, jezera, močvare, obalne vode i podzemne vode – Okvirnu direktiva o vodama. Ona također osigurava da se vode koje su već uništene vrate u život, i to najkasnije do 2027. godine.
 
Ali, dok ovo čitaš, mnoge vlade nastoje oslabiti ovaj propis. To bi bio strašan udarac za naše rijeke, jezera i močvare, te sve što ovisi o njima. 
 
Djeluj SADA: reci Europskoj komisiji da očuva i osnaži naš propis o vodama.

JA NE MOGU GOVORITI! A VI?

U Europi se nalaze neke od najljepših rijeka, jezera i močvara na svijetu - od Soče, takozvane "Smaragdne kraljice Alpa", bioraznolike Drave do čarobne ljepote Doñane, jedne od najvažnijih močvarnih područja u Europi.

Međutim, tim jedinstvenim ekosustavima prijeti uništenje.
One same ne mogu govoriti. A vi?

Ustani i daj svoj glas za rijeke u Europi te nam pomogni uvjeriti Europsku komisiju da očuva i osnaži Okvirnu direktivu o vodama.

 

OČUVAJMO VODU ZA MLADE GENERACIJE

Europske rijeke i jezera su ugrožene. Same se ne mogu boriti za sebe - ali ova djeca žele im pomoći. Njihove oči usmjerene su prema vladama koje razmatraju hoće li zaštititi vodu u 2019. ili nastaviti s izbjegavanjem svojih pravnih obveza.

Što je s nama?

Recite NE državama članicama koje žele oslabiti ovaj ključni zakon. Pošaljite naš preporučeni odgovor na javnu raspravu Europske komisije koristeći gore navedeni obrazac.

SVIJET BEZ DIVLJIH VRSTA?

Slatkovodni ekosustavi najugroženiji su na planetu, što pokazuje i najnoviji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta 2018. Većina slatkovodnih vrsta od 1970. godine u opadanju je za 83%.

Situacija nije nimalo drugačija u Europi.

Priroda se može oporaviti iznimno brzo kada jednostavno dobije priliku. Moramo djelovati SADA. Recite NE svijetu bez divljih vrsta! Dajte svoj glas i poručite Europskoj komisiji da očuva i osnaži Okvirnu direktivu o vodama!

SVIJET BEZ PIVA?

Puno sastojaka ide u proizvodnju tvog omiljenog piva, ali sve počinje s čistom vodom. Znaš li da europski vodni resursi propadaju u alarmantnim razmjerima?
 
Rijeke, jezera, močvare, potoci i podzemna voda zaštićeni su EU propisom. Taj propis osigurava da zemlje članice štite svoje vode, te da obnove sve one koje su već uništene. Rok je pomaknut na 2027. godinu. 
 
Dok ovo čitaš, mnoge zemlje članice pokušavaju oslabiti propis. Na nama je da to zajedno zaustavimo! Reci Europskoj komisiji da očuva i osnaži naš propis o vodama te da osigura da SUHO, PRLJAVO i LUKSUZNO PIVO ostanu samo plod naše mašte.