Činjenice o risu | WWF

Činjenice o risu

© Wild Wonders of Europe /Pete Oxford / WWF © WWF-Spain/Jesús Cobo © Iberian Lynx exsitu conservation programme © Silviu Matei / WWF Romania

Tko je ris?

Iberijski ris je najugroženija mačja vrsta na svijetu.
Postoji opravdan strah da će ris možda uskoro postati prva vrsta mačke koja će izumrijeti za barem 2000 godina. Euroazijski ris je jedan od najvećih europskih predatora. Vraćen je s ruba izumiranja u Europi, ali je i dalje kritično ugrožen u nekim područjima, kao što su Voges u šumi Palatine, češko-bavarskoj šumi i na Balkanu (izvor).
 rel=
Karta kretanja risa Europom
© WWF

Ris u Europi: glavna prijetnja

Iberijski ris je doveden do ruba izumiranja, zbog kombinacije sljedećih prijetnji:

Smanjenja izvora hrane
Zečevi tvore glavnu lovinu iberijskog risa. Epidemije, kao miksamotoza i hemoralgije, su utjecale na zečje populacije tokom godina, utječući i na populaciju iberijskog risa.

Udaraca automobila
Izgradnja brzih prometnica i autoputa dovela je do prepolovljavanja staništa risa, što je još jedna velika prijetnja za ovu vrstu. Godina 2015. bila je crna godina: 51 životinja je umrla pod kotačima automobila u Španjolskoj. Vrlo velik broj u usporedbi s malom populacijom od 404 jedinke iberijskog risa. Zahvaljujući uspješnoj kampanji WWF-a, španjolske nacionalne i regionalne vlasti poduzele su preventivne mjere na cestama.

Gubitka i degradacije staništa
Gradnja cesta, nasipa, željeznica i ekscesivnog iskorištavanja šuma (poput šuma hrasta plutnjaka u Španjolskoj i Portugalu) doprinose gubitku i fragmentaciji staništa iberijskog risa.

Krivolova, glavne prijetnje euroazijskom risu
Glavna prijetnja euroazijskom risu su lov i gubitak staništa. Iako populaciji doprinosi zabrana legalne međunarodne trgovine krzna, krivolov i dalje predstavlja veliku prijetnju.
Ironično je to da je u prošlosti vrsta smatrana i kao atraktivan lovački trofej i kao štetočina. Lovci su cijenili vrijednost njegova krzna i mesa, i iako su neki zemljoposjednici cijenili njegovu ulogu u smanjenju broja lisica i zečeva, većina ga je smatrala prijetnjom populaciji divljači.

Iberijski i euroazijski ris su zaštićeni EU Direktivom o staništima, no oni su i dalje žrtve puški, zamki i klopki, naročito onih postavljenih za ostale životinje.

Ris ne poštuje nacionalne granice. Populacije risa su prisutne u 11 zasebnih regija, ali samo četiri od njih su spriječile izumiranje risa u posljednjem stoljeću: Skandinavija, baltička, balkanska i karpatska regija.

U sjeverozapadnoj Europi je ris potpuno nestao. Lutao je seoskim sredinama UK-a, ali je izumro, zbog lova na njihovo krzno, i zbog intenzivnog poljoprivrednog uništavanja njihovog staništa.

Izvor: Recovery of large carnivores in Europe's modern human-dominated; Guillaume Chapron et al. (2014)