Izvještaj o stanju planeta 2016 | WWF

Pročitajte Izvještaj o stanju planeta 2016.

 

PREUZMITE IZVJEŠTAJ

 

POTREBNO JE HITNO DJELOVANJE

Svjetska bioraznolikost smanjuje se šokantnom brzinom, što ugrožava opstanak drugih vrsta i našu budućnost. U najnovijem izdanju WWF-ova Izvještaja o stanju planeta prikazano je koliko je situacija teška i kako je možemo početi popravljati. Indeks živućeg planeta (engl. Living Planet Index, LPI) otkriva da su se svjetske populacije riba, ptica, sisavaca, vodozemaca i gmazova smanjile za 58 % u razdoblju od 1970. do 2012. U razdoblju od 1970. do 2020. mogli bismo svjedočiti smanjenju od dvije trećine ako odmah ne djelujemo. Moramo promijeniti prehrambene i energetske sustave te ispuniti globalne obveze u pogledu suočavanja s klimatskim promjenama, zaštite bioraznolikosti i podupiranja održivog razvoja.

Nemate vremena pročitati cijeli izvještaj? Pročitajte sažetak

 

PREUZMITE SAŽETAK

 

© Alffoto

POČETAK NOVE ERE

Ljudske aktivnosti tjeraju naš planet u nepoznato. Zapravo postoje snažni dokazi da smo ušli u novo geološko doba koje oblikuju aktivnosti ljudi: „antropocen”. Stanovnici planeta, uključujući Homo sapiensa – suočeni su s nesigurnom budućnošću.

Gubitak bioraznolikosti samo je jedan od znakova koji nas upozoravaju da nam je planet u opasnosti. Ekološki otisak, kojim mjerimo koliko robe i usluga dobivenih iz prirode upotrebljavamo, ukazuje na to da trošimo kao da na raspolaganju imamo 1,6 Zemlju. Nadalje, istraživanja pokazuju da smo već prošli četiri od devet „planetarnih granica”, sigurnih pragova najvažnijih procesa sustava na Zemlji kojima se održava život na planetu.

 

PREMA IZDRŽLJIVOJ BUDUĆNOSTI

No, ako ljudi mogu u tolikoj mjeri utjecati na planet, onda smo u stanju nešto i ispraviti. Za to će biti potrebni novi načini promišljanja, pametnije metode proizvodnje, mudrija potrošnja te novi sustavi financiranja i upravljanja.

U Izvještaju o stanju planeta predlažu se moguća rješenja, uključujući temeljne promjene globalnih prehrambenih, energetskih i financijskih sustava koje su neophodne kako bi se ispunile potrebe sadašnjih i budućih generacija.
 

© Kelly Sillaste / Getty Images / WWF

 

Sadržaj dostupan za preuzimanje

 

Imamo samo jedan planet. Moramo se brinuti o njemu.

 

Recite nam!

Voljeli bismo čuti zašto preuzimate Izvještaj o stanju planeta

Nemate vremena pročitati cijeli izvještaj? Pročitajte sažetak!

 

PREUZMITE SAŽETAK