Utjecaj klimatskih promjena | WWF

Utjecaj klimatskih promjena

Utjecaj globalnog zagrijavanja očigledan je od ekvatora pa do polova: koraljni grebeni su ugroženi povišenim temperaturama mora, šume se povlače na više, hladnije lokacije, polarnim medvjedima se uslijed topljenja polarnog leda smanjuje stanište, glečeri se tope na svakom kontinentu.

Jedno od područja koja se najbrže zagrijava na Zemlji je regija u kojoj živimo. 

Primjeri su sljedeći:
 
  • Kao rezultat promjene klime, uobičajene vremenske prilike izostaju. Slučajevi suše i poplave sve su češći, ozbiljniji i skuplji. 
  • Voda za piće, industriju i poljoprivredu postat će oskudna jer porast temperature još više ugrožava već pogođene resurse podzemnih voda. 
  • Šumski požari su češći i ozbiljniji. 
  • Očekuje se smanjenje snježnog prekrivača i dužine zimskog perioda, što utječe na rezerve vode u zemljištu.
Postavlja se pitanje možemo li izbjeći katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena ako ne održimo temperaturni porast ispod 2°C? 

Imamo znanje i tehnologiju da pokušamo!

Mnogi građani, vlade i privredne grane su se spremne suočiti s tim izazovom. To će nas stajati samo 1% BDP-a godišnje, no kolike će biti posljedice? 

Izvještaj koji je nedavno odobrila vlada Velike Britanije procjenjuje da bi promjena klime mogla svijet stajati najmanje 5% BDP-a godišnje, ali ako se dramatičnija predviđanja ostvare, moglo bi nas stajati i više od 20% BDP-a. 

Prema Međunarodnom panelu za promjenu klime Ujedinjenih naroda (IPCC), neophodno je smanjenje emisije CO2 od najmanje 60% samo da bi se u atmosferi stabilizirala koncentracija na sadašnjoj razini.

Konvencija Ujedinjenih nacija o Klimatskim promjenama preporučuje svim zemljama potpisnicama (među kojima je i Srbija) da rade na edukaciji i podizanju svijesti javnosti o klimatskim promjenama i očuvanju energije, što je i cilj kampanje „Globalno zagrijavanje je i lokalni problem“ koju WWF vodi u mnogim državama svijeta.
 
	© WWF / Martin Harvey
The EU Emissions Trading Directive will be central to achieving EU Kyoto Protocol targets to reduce greenhouse gas emissions in order to halt climate change and global warming.
© WWF / Martin Harvey
 
	© Petko Tzvetkov
A washed-out road near the Trigradska River in Bulgaria following recent flooding.
© Petko Tzvetkov
 
	© WWF / Michel Gunther
Forest fire, south of France, July 2003.
© WWF / Michel Gunther
 
	© WWF / Adam Oswell
Persistent hot weather following months of low rainfall has resulted in drought in many parts of Europe.
© WWF / Adam Oswell
 
	© WWF DCP RO
Iarna in Maramures, Romania
© WWF DCP RO
  • Picture of a heart shaped world. 
	© WWF Italy