Promoviranje odgovornog turizma | WWF

Promoviranje odgovornog turizma

Zaštita prirode od negativnih utjecaja turizma

 Posidonia plantation. Tourists on naturetrail, Port Cros, France 
	© WWF
Posidonia plantation. Tourists on naturetrail, Port Cros, France
© WWF
Mediteran je vodeće svjetsko turističko odredište. Za manje od 20 godina, očekuje se porast u broju turista s današnjih 220 milijuna na 350 milijuna. 
 
Masovni turizam je trenutačno jedan od glavnih uzročnika koji stoje iza ekoloških problema u regiji. Obalna područja Mediterana, koja primaju 30% međunarodnih turističkih posjeta, već su ozbiljno oštećena. Određena područja koja su nekada bila dio netaknute prirode više se ne mogu popraviti. 
 
Mi težimo zaštiti prirode od negativnih utjecaja masovnog turizma i promoviranju modela odgovornog turizma u područjima najvažnijima za prirodu. 
 
Većina naših aktivnosti usmjerena je na četiri terenska projekta u Hrvatskoj, Libiji, Tunisu i Turskoj.  Na ovim područjima WWF Mediteran također promovira održivo ribarstvo i stvaranje morskih zaštićenih područja. 
 Crowded ferry boat, Italy 
	© WWF
Crowded ferry boat, Italy
© WWF

Turistička infrastruktura

 
Ogromni turistički infrastrukturni razvoji su drastično promijenili prirodnu dinamiku obalnih ekosustava, većinom uz europske morske obale. Danas je više od polovice od ukupno 46000 metara obalne linije urbanizirano. 
 

Potražnja za resursima

 
Povećana uporaba vode u hotelima, bazenima i golf igralištima, pogotovo tijekom ljeta, pogoršala je problem nestašice vode te je jedan od glavnih razloga zabrinutosti u regiji. Primjerice, prosječan gradski stanovnik u Španjolskoj potroši 250 litara vode dnevno dok prosječan turist troši 440 litara. Ovaj broj dodatno raste na 880 litara ukoliko turist koristi smještaj s bazenima i golf igralištima. 
 

Utjecaj na životinje

 
Izgradnja i razvoj turističke infrastrukture jedan je od glavnih izvora gubitka staništa, posebice za ugrožene vrste kao što su morske kornjače i sredozemne medvjedice. Primjerice, na morske kornjače negativno utječe gubitak mjesta na kojima polažu jaja i uznemiravanje. 
 Illegal buildings on Salaman Coast, Turkey 
	© WWF
Illegal buildings on Salaman Coast, Turkey
© WWF

Šumski požari

 
Razvoj turizma je često uzrok učestalijih šumskih požara, ponekad namjerno započetih kako bi se oslobodilo više zemlje za izgradnju. 
  


Utjecaj na društvo

 
Turizam često, uz uništavanje lokalnog krajolika i kulture, ne doprinosi značajno lokalnim prihodima jer većina zarađenog profita odlazi izvan zemlje stranim turističkim agencijama i ulagačima. Turizam također stvara sukobe između lokalnih ljudi oko upotrebe resursa i narušava tradicionalan način života i socijalne strukture.