Medicina | WWF

Medicina

Mnogi su komercijalno dostupni lijekovi dobiveni iz samoniklih biljaka i divljih životinja kao što su i tradicionalni lijekovi – osnovni lijekovi za 80% stanovništva svijeta.  
Otprilike jedna četvrtina propisanih lijekova koje zapadnjački farmaceuti izdaju vjerojatno sadrži biljne sastojke.

Na primjer, kora afričke šljive (Prunus africana) koristi se u liječenju raka prostate. Sastojak tropske mahunarke (Mucuna deeringana) koristi se u liječenju Parkinsonove bolesti, a dekongestiv efedrin dobiva se iz kineske biljke efedre (Ephedra sinica).

Biljke su jednako važne za tradicionalne i biljne lijekove. Samo u Kini tradicionalna se medicina temelji na oko 5000 biljaka koje se koriste za liječenje 40% pacijenata u gradovima i 90% pacijenata u seoskim područjima.

U cijelom se svijetu do 28% biljnih vrsta može koristiti za liječenje.
To čini samoniklo bilje i divlje životinje vrlo važnima za zdravlje ljudi. Također ih čini znatnim izvorom prihoda – ukupna svjetska prodaja farmaceutskih proizvoda na temelju materijala prirodnog podrijetla procjenjuje se na 75 milijardi američkih dolara godišnje.

Ova vrijednost i potencijalna vrijednost drugih vrsta koje bi jednog dana mogle postati važne u razvoju lijekova u borbi protiv bolesti omogućava čisti poticaj za zaštitu biološke raznolikosti. Posebno zbog toga mnoge samonikle ljekovite vrste bilja ugrožene su zbog previše sakupljanja i žetvi.
Zaštita tradicionalnog znanja poput tradicionalnih lijekova također je važno za održavanje zdravlja u mnogim zajednicama u siromašnim zemljama gdje ljekovito bilje često čini temelj zdravstvene skrbi i preventivne medicine.
Sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja moguće je kao važan izvor prihoda u zemljama u razvoju.

Na primjer, 70% ljekovitog bilja na vijetnamskom tržištu potiče iz gorskih područja i ključna su mogućnost zarade za siromašne seoske žene. Sakupljanje se nastavlja i u mnogim zaštićenim područjima kroz sporazume s upravama parkova i sve češće kroz sporazume o suupravljanju. Na primjer, sakupljanje ljekovitog bilja važna je djelatnost u Nacionalnom parku Shey-Phoksundo u Nepalu.
 
	© WWF / Simon Rawles
U Keniji je ljekovito bilje od velikog značaja za liječenje stanovništva
© WWF / Simon Rawles