Mediteran kao destinacija ekoturizma - DestiMED | WWF

Mediteran kao destinacija ekoturizma - DestiMED

Interreg rel=
Interreg logo
© Interreg
Cilj DestiMED projekta je izgradnja preduvjeta za uspostavu Mediteranske organizacije za upravljanje turističkim destinacijama (Mediterranean destination management organization - DMO) koja će uskladiti standarde kvalitete i osigurati alate za praćenje, te predlagati atraktivne ponude u ekoturizmu koje će promovirati kroz zajednički brend.

Naime, projekt će dalje razvijati i testirati eko standarde, eko turističke ponude i alate za praćenje u 13 zaštićenih područja na Sredozemnom moru. Tako će se oformiti kvalitetna shema za buduću DMO. Ove aktivnosti bit će nadogradnja na rezultate MEET projekta (Mediterranean Ecotourism Experience) kroz koji su razvijeni i testirani različiti pristupi u planiranju i promoviranju eko turizma. Projekt DestiMed nastavlja se na postojeće rezulate te ih obogaćuje alatom za praćenje ukupne odriživosti. 
 
Očekivani rezultati
  • Razvijeni standardi eko turizama u mediteranskim destinacijama: stvaranje jedinstvenog mjerila kvalitete na međuregionalnoj razini (Mediterranean ecotourism sustainability standard and monitoring),
  • Sustav za nadzor i  procjenu razine održivosti turističke ponude na razini parka: jačanje i poticanje razumnog korištenja resursa (provjere održivosti lokalnih destinacija, treninzi),
  • DestiMED Ekoturistički proizvodi: podrška integraciji lokalnih i regionalnih dionika u turizmu
  • Smjernice za uspostavljanje ekoturističkih planova upravljanja za zaštićena područja na Mediteranu, priprema okvira nadolazećem sustavu upravljanja (DMO) za ekoturizam u tim zaštićenim područjima 
 
Uloga WWF Adrije
WWF Adria odgovorna je za uspješnu i učinkovitu provedbu projektnih aktivnosti u dva pilot projektna područja - Nacionalni park Kornati i Park prirode Lastovo, kao i za potporu provedbe aktivnosti na široj razini projekta s krajnjim ciljem definiranja standarda ekoturizma na Mediteranu te izradu alata za praćenje održivosti ekoturizma u zaštićenim područjima.
 
 
Ovaj projekt vodi Regija Lacij (Italija), a uključuje šest drugih partnera:  
IUCN Mediterranean Centre for Cooperation
FEDERPARCHI – Europarc (Italija)
MEDPAN – Mediterranean Protected Area Network
WWF Mediterranean Programme
Protection and Preservation of Natural Environment in Albania
Global Footprint Network 

Budžet
Projekt vrijedi 2,5 milijuna eura, a s 85% ga financira Europski fond za regionalni razvoj (EFRR), te s 15% MAVA fondacija. Pokrenut je u studenom 2016. a traje ukupno 30 mjeseci.
 
 
	© Valentina Bračanov, NP Kornati
Akcija branja kadulje
© Valentina Bračanov, NP Kornati

Avantura jedrenja na Kornatima

Pročitajte kako je prošlo prvo testiranje u NP Kornati!
 
	© PP Lastovsko otočje
DestiMED
© PP Lastovsko otočje

Lastovo - pozitivno divlje

Stručnjaci su testirali eko-turistički paket u PP Lastovo! Pročitajte kako im je bilo.

Prepoznajte vrijednost naše prirode

 
	© Dinarc Arc Ecoregion
Pronađite informacije, priče i primjere dobre prakse kako se prirodne vrijednosti mogu održivo koristiti za ekonomski i društveni napredak naše regije.