Projekt unaprijeđenja ribolova male plave ribe u Jadranu | WWF

Projekt unaprijeđenja ribolova male plave ribe u Jadranu

Fishery Improvement Project je skupni naziv za niz projekata unaprjeđenja ribarstva koji se provode po čitavom svijetu. Hrvatska inačica takvog projekta nosi naziv “Unaprjeđenje ribolova male plave ribe u Jadranu”. Cilj projekta je unaprijediti ribarstvo usmjereno izlovu srdele i inćuna tako da  postane održivo, ekološki prihvatljivo te konkurentno i s jasnom tržišnom vizijom.

Nositelj projekta je WWF Adria dok su glavni partneri ribarska zadruga Omega 3 te Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva. Ribarska zadruga Omega 3 sa sjedištem u Zadru predstavlja dobar primjer hrvatskog ribarstva kada se govori o tehnološkom napretku i ulaganjima u proizvodnju i preradu. Ministarstvo poljoprivrede konkretno Uprava ribarstva zadnjih godina ulaže znatan napor u razvoj i implementaciju održivog plana upravljanja ribolovom na malu plavu ribu u Jadranskom moru.
 
Generalni cilj projekta je omogućiti ribarstvu male plave ribe na Jadranu da postane održivo te zadovolji uvjete za stjecanje MSC certifikata. MSC (Marine Stewardship Council) je međunarodna neprofitna organizacija koja djeluje s ciljem nadzora porijekla, načina ribolova te transporta hrane koja dolazi iz divljih populacija morskih organizama. Izuzetno je prepoznata u razvijenim zemljama te stjecanje ovakvog certifikata značajno doprinosi tržišnoj konkurentnosti proizvoda iz ribarstva uz uvjet njihove ekološke prihvatljivosti. Cilj će biti postignut kada proizvodi iz ribarstva male plave ribe ribolovne flote zadruge Omega 3 postignu uvjete za stjecanje MSC certifikata te ribari počnu provoditi održiv, odgovoran i ekološki prihvatljiv način ribolov na malu plavu ribu. Projekt je započeo u listopadu 2016. godine te je planirani tijek trajanja projekta 3 godine.
 
Projekt je financiran u potpunosti od sredstava WWF-ovih ureda u Švicarskoj i Austriji s ukupnim iznosom 156.000 eura za razdoblje od tri godine.
 
 
	© Des Syafrizal WWF
Engraulus encrasicolus (anchovy)
© Des Syafrizal WWF