Život za dunavske jesetre | WWF

Život za dunavske jesetre

Jesetra naturepl.com / Frei / ARCO / WWF rel=
Jesetra naturepl.com / Frei / ARCO / WWF
© naturepl.com / Frei / ARCO / WWF
Jesetre su najugroženije vrste riba na svijetu, s vrlo malim brojem prirodnih staništa koje bi mogle nazvati domom. Kako bi osigurali opstanak ovih dragocjenih riba u donjem toku Dunava i sjevero-zapadnom djelu Crnog mora, WWF je pokrenuo novi projekt koji financijski podržava LIFE, fond Europske unije za zaštitu prirodnih područja.
Projektno područje obuhvaća jedine preostale lokacije u Europi na kojima se populacije dunavskih jesetri još uvijek održavaju i razmnožavaju na prirodan način. Pored glavnih područja u Rumunjskoj i Bugarskoj, ono obuhvaća i Srbiju, sa značajnim prostorom nizvodno od hidroelektrane Đerdap, ali i Ukrajinu, uključujući sjeverni dio delte Dunava, povijesno vrlo značajne rijeke za mrijest i skloništa na obalama Crnog mora gdje jesetre prezimljavaju. U ove četiri države žive jesetre istog porijekla.
 
Jednu od najvećih direktnih prijetnji dunavskim jesetrama predstavlja prekomjerna eksploatacija. Nasuprot striktnim zakonskim regulativama, u svim državama donjeg toka Dunava i Crnog mora, zbog krivolova i trgovine kavijarom i mesom, divljim jesetrama još uvijek prijeti istrebljenje iako su poslijednje preživjele jedinke ovih drevnih i legendarnih vrsta riba.
 
U iduće četiri godine, veliki projektni tim sastavljen od sedam partnera iz šest država biti će posvećen boljoj zaštiti jesetri. Zajedno s ribarskim udruženjima, tražiti će se i razvijati alternativni izvori prihoda za lokalne zajednice kako bi se smanjila ovisnost od ranije prestižne ali sada ilegalne aktivnosti.
 
Institucije nadležne za provođenje zakona biti će podržane kod poboljšanja borbe protiv krivolova, krijumčarenja i ilegalne trgovine. Također, tržište kavijara i mesa jesetri pažljivo će se popratiti uz podjelu informacija o neophodnim zakonskim uvjetima trgovine ovim vrstama.
 
Zahvaljujući svemu navedenom poduzet je veliki korak prema oporavku i održivom opstanku dunavskih jesetri.

 „Život za dunavske jesetre“ odvija se u okviru partnerstva između ureda WWF-a u Austriji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Ukraijni, zajedno s vodstvom Rezervata biosfere Delta Dunava i Institutom za zoološka istraživanja iz Leibnitz-a. Projekt je započeo u listopadu 2016. godine i traje do kraja 2020. godine. Ukupni budžet iznosi 1,851,678 eura, od čega 60% proizlazi iz fondova Europske Unije.

WWF