Međunarodni dan rijeka - „Naše rijeke, naše blago!“ | WWF

Međunarodni dan rijeka - „Naše rijeke, naše blago!“

Posted on 14 March 2016
Rijeka Drava
© Goran Šafarek / WWF
Zagreb – Povodom Međunarodnog dana rijeka, koji obilježavamo danas, WWF želi podsjetiti sve svoje pratitelje web stranice, Facebooka i Instagrama da su „Naše rijeke, naše blago!“
 
„Rijeke su naše najveće prirodno blago, omogućujući nam vodu za piće, ribu za jelo, šumu za ogrjev, ugodnu klimu i čisti zrak. Ali isto tako moramo biti svjesni da smo mi ti koji negativno utječemo na naše rijeke, a s tim i na svoju kvalitetu života. Dakle, ako želimo imati dostupne sve resurse koje nam rijeka pruža, moramo njima dobro upravljati i čuvati ih od štetnih i neodrživih praksi“, rekla je uoči Dana rijeka Irma Popović Dujmović iz WWF Adria. 
 
Kako bi unaprijedili očuvanje i upravljanje rijekama WWF provodi niz projekata i kampanja. Već nekoliko godina WWF provodi projekt promocije održive hidroenergetike - DASHI, gdje se zalaže za odgovorni razvoj hidroenergetike koja uključuje očuvanje najvrjednijih rijeka, uključivanje stanovništva u odlučivanje, te strateško planiranje i smještanje hidroelektrana u prostor.
 
Od 2011. godine WWF provodi projekt uspostave Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava Dunav, i zalaže se za zaustavljanje iskopavanja pijeska i šljunka iz rijeka, očuvanje vrsta i staništa kojima su ove rijeke posljednje utočište u Hrvatskoj, te za proglašenje  rezervata biosfere  u svih 5 zemalja kroz koje rijeke Mura, Drava i Dunav protječu.
 
Pored specifičnih projekata, WWF se trudi utjecati na zakone i planove upravljanja vodama te sve relevantne dokumente koje se odnose na korištenje rijeka. WWF promovira prirodne mjere obrane od poplava, u smislu vraćanja prirodnih poplavnih nizina u svoju funkciju, te se zalaže za revitalizaciju poplavnih područja i močvara kako bi se unaprijedila dinamika rijeka i poboljšalo njihovo ekološko stanje.
 
WWF je zajedno s partnerima 2016. godinu proglasio  „Godinom ptice bregunice“, koja ovisi o prirodnim rijekama i gnijezdi se na strmim obalama rijeka. Tokom godine WWF će s partnerima organizirati više aktivnosti, počevši s čišćenjem i uređenjem strmih obala na Dravi, kako bi pripremili staništa za povratak  bregunica iz Afrike. 
Rijeka Drava
© Goran Šafarek / WWF Enlarge
Rijeka Korana
Rijeka Korana
© Mihael Drakšić Enlarge
Voda značajan resurs u regionu koji se mora održivo koristiti
© Michael Gunther - WWF Enlarge
Rijeka Morača u Crnoj Gori
© © Jon Bjartnes / WWF Enlarge