Pravna borba lokalnih zajednica da zaštite Nacionalni park Valbona od razvoja hidroenergije | WWF

Pravna borba lokalnih zajednica da zaštite Nacionalni park Valbona od razvoja hidroenergije

Posted on 12 July 2017
Nacionalni park Valbona, Albanija
© WWF
Tirana, Albanija – Stanovnici doline rijeke Valbona i nevladina organizacija TOKA podnijeli su 16. svibnja 2017. godine tužbu pri Prvom upravnom sudu u Tirani protiv razvoja dviju hidroelektrana u Nacionalnom parku Valbona. Kako bi im pomogli u njihovoj pravnoj borbi da očuvaju prirodnu Valbonu, WWF je angažirao odvjetnički ured Kalo & Associates. Nakon prve sudske rasprave održane 24. svibnja, smanjen je broj hidroelektrana sa 14 na šest. Lokalnoj zajednici to nije dovoljno: iako izgleda kao da ih je „samo“ šest, izgrade li se te hidroelektrane, uništit će se ekosustav doline te tako ugroziti temelje razvoja eko-turizma. Kako u tom kraju živi oko 20.000 stanovnika, a stopa nezaposlenosti je čak 79%, turizam je najbolja opcija za zapošljavanje i održivi razvoj.
 
Tužba je podignuta protiv četiri različite državne institucije, a tijekom sedam već održanih sudskih rasprava,  neke od tih institucija nisu  čak ni poslale svoje zakonske zastupnike. Ministarstvo zaštite okoliša i Drin-Bune Water Board svoje branitelje nisu poslali ni na jedno ročište, no posljednjih dana situacija se, čini se, mijenja. S druge strane, Ministarstvo energetike, Nacionalno teritorijalno vijeće i graditelji kontraverznog projekta, Dragobia Energy Company i Gener-2 kao treće strane u procesu, redovito prate tužbu.
 
Neke od međunarodnih organizacija pokazale su veliko zanimanje za slučaj: njemačka i francuska veleposlanstva, OSCE i delegacija UN-a poslali su predstavnike na svaku raspravu, sjedeći u sudnici na strani "tužitelja". "Pratimo ovaj slučaj s velikim interesom i zabrinutošću", izjavio je jedan od diplomata na raspravi.
 
Sud podržava prava građana pod Aarhuškom konvencijom
Pravni predstavnici Vlade i graditelja tvrdili su da građani nemaju zakonsko pravo podnijeti tužbu iako su zaštićeni Aarhuškom konvencijom, koju je potpisala i Albanija. Ta konvencija osigurava prava pristupa informacijama i sudjelovanje javnosti u procesima donošenja odluka o pitanjima koja se tiču lokalnog, nacionalnog i prekograničnog okoliša.
 
Tijekom trećeg ročišta održanog 1. lipnja, Kalo & Associates objasnili su kako su odredbe Aarhuške konvencije uključene u albanski zakon. Odvjetnik tvrtke Dragobia Energy izjavio je da lokalno stanovništvo nema pravo na pravnu pomoć ili bilo koje pravo na prigovor. Sudac je razjasnio njihov položaj. "Dakle, vi kažete da čak i ako su radovi uzrokovali katastrofalne posljedica za okoliš, lokalni stanovnici nemaju pravo prigovora?", upitao je sudac. “Apsolutno ne, nemju prava ", odgovorio je odvjetnik.
 
Sudska odluka dan kasnije omogućila je zakonska prava lokalnim zajednicama, kao što ih i trebaju imati na temelju Aarhuške konvencijom.
 
Sud dopušta nastavak radova, ali tužba se nastavlja
Kako se slučaj nastavlja, sudnica je sve ispunjenija: slučaj su počeli pratiti brojni diplomatski i lokalni pristaše, kao i velik broj novinara koji čekaju na nove odluke.
 
Istodobno s podnošenjem tužbe, odvjetnici su podnijeli zahtjev za obustavu građevinskih radova u tijeku rješavanja tužbe. Na temelju povijesnih presedana pretpostavljeno je da će zahtjev biti odbijen. Tako je bilo tijekom četvrte rasprave 2. lipnja, kada je sudac odbio zahtjev građana za zaustavljanje građevinskih radova. Žalba na ovu odluku podnesena je odmah 7. lipnja, s konkretnijim dokazima o štetama koje su već nanesene.
 
Novi dokaz o nezakonitosti rada
Tijekom pete rasprave, 14. lipnja, došlo je do nove prilike za zaustavljanje građevinskih radova, kada su odvjetnici za Nacionalnu razvojnu agenciju (AZhT) otkrili da tvrtka Dragobia Energy radi bez valjanih građevinskih dozvola od 28. svibnja 2017. godine. Iz Agencije ( AZhT) su izjavili da prijava za produženje nikada nije odobrena, ali njezino odobrenje još očekuju od  Državng vijeća za teritorij.
 
Odvjetnici lokalne zajednice i nevladine udruge TOKA odmah su istaknuli da su svi građevinski radovi izvršeni nakon tog datuma bili ilegalni. Prema zakonu, radovi su se trebali odmah zaustaviti. U roku od 24 sata od pete rasprave, odvjetnici tužitelja pripremili su pismo Državnom inspektoratu za zaštitu okoliša i šumarstva, kao i Nacionalnom inspektoratu za teritorijalnu zaštitu, tražeći od njih da odmah zatraže dokumentaciju o važećoj građevinskoj dozvoli te da zaustave građevinske radove ako graditelj nema dozvolu.
 
Šesta sudska rasprava održana je 30. lipnja i bila je kratka. Nacionalno povjerenstvo za teritorijalnu suradnju potvrdilo je da još nije izdana građevinska dozvola za graditelje - što ukazuje na to da su ilegalno radili od 28. svibnja 2017. godine. Sud je pitao tužitelje namjeravaju li podnijeti dokaze o oštećenju okoliša, iako to ne utječe na stvarni temelj tužbe što je apsolutna nevažnost ugovora o koncesiji zbog proceduralnih nepravilnosti. Rasprava je odgođena do podnošenja novih dokaza.
 
Sedma i posljednja sudska rasprava održana je 12. srpnja. Odvjetnik Dragobie i Gener-2 podnio je nove dokaze o troškovima dviju tvrtki u kontekstu ulaganja. Tvrdi da su njihove investicije do sada dosegle gotovo 10 milijuna eura. Odvjetnici tužitelja namjeravaju se suprotstaviti svim tim dokazima kao nevažni za taj proces.
 
Tijekom ove rasprave otkriveno je da je Sud primio dokumente iz Shkodra Prefekture, ukazujući da se u proces aktivirao i Drin Bune Water Basin .
Nacionalni park Valbona, Albanija
© WWF Enlarge
Court hearing on Valbona case in Tirana
© WWF Enlarge
BRT on the Valbona River
© Jan Pirnat Enlarge
Protest concert in Valbona National Park
© Valbona Enlarge
Don't touch my Valbona
© Valbona Enlarge