Razotkriveni planovi za ilegalno ribarenje u Libijskim vodama | WWF

Razotkriveni planovi za ilegalno ribarenje u Libijskim vodama

Posted on 31 May 2011
Plavoperajna tuna
© Wild Wonders of Europe /Zankl / WWF
Međunarodne organizacije za zaštitu prirode WWF i Greenpeace pozivaju na obustavu nadolazeće industrijske ribarske sezone za tunu u Sredozemnom moru. NVO-i zagovaraju spas ove riblje vrste, obnovu mediteranskog morskog okoliša i stoljećima stare ribarske industrije te su iz tih razloga uputili goruću molbu članovima organizacije koja je odgovorna za upravljanje ribarstvom – Međunarodnoj komisiji za zaštitu atlantske tune (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas - ICCAT).
 
Poziv slijedi nakon kasne libijske intervencije kojom Libija odsad dozvoljava ribarenje u svojim vodama iako nema uspostavljen i dogovoren plan ribarenja za ovu sezonu. Ova činjenica, prema ICCAT pravilima čini bilokakve ribarske aktivnosti u libijskim vodama ilegalnima. Trenutačni nemiri u Libiji znače da ne postoji mogućnost učinkovitog praćenja stanja i primjene zakona u ribarstvu unutar državnih voda, što dovodi u rizik i opasno ugrožava međunarodni sporazum i plan oporavka za vrste koje su predmetom intenzivnog i prekomjernog lova. 
 
U izvještajima stoji da je nekoliko libijskih brodova, bez legalnog dopuštenja za lov tune, napustilo područje zabrane lova na Malti i krenulo prema libijskim vodama. Greenpeace i WWF dijele zajedničko mišljenje da su zemlje članice ICCAT-a trebale spriječiti njihov odlazak.    
 
Obje organizacije su podsjetile francuske vlasti na njihovu odgovornost u ovom slučaju, budući da je deset ribarskih brodova pod libijskim zastavama ustvari vlasništvo francuskih moćnika. Ilegalni libijski brodovi su sada spremni za polazak iz europskih luka u Francuskoj (Sète) i Malti prema libijskoj ribolovnoj zoni. 
 
“Ukoliko članice ICCATa ništa ne poduzmu, više nego ikada dosad će potkopati planove upravljanja koji u najboljem slučaju daju tuni u Mediteranu nekoliko godina za opstanak”, kaže Sebastian Losada, Internacionalni zakonodavni savjetnik za oceane u Greenpeaceu. “Ako želimo tunu i u budućnosti, ICCAT mora kontrolirati ribarstvo što je trenutno nemoguće u libijskim vodama. Prema tome, ICCAT zemlje članice se moraju složiti oko obustave ribarstva kako bi zaštitile vlastite planove oporavka za ovu vrstu.”
 
“Teška vremena zahtijevaju teške odluke”, kaže Dr Sergi Tudela, predsjednik ribarstva u WWF Mediteranskom programu. “Mukotrpno ostvarena i osjetljiva postignuća posljednjih godina su ugrožena nerazboritim stavom manjine. Odgovorni članovi ICCAT-a moraju se ujediniti i poduzeti potrebne mjere kako bi se spasila ova vrsta i ribarstvo. Sada samo odlučne i stroge mjere mogu spriječiti da atlantska tuna ne potone u novo mračno razdoblje bez da je ikada izašla iz posljednjeg.” 
 
U pismu se također zahtijeva da članice ICCAT-a donesu odlučne akcije kako bi se ilegalno ulovljenoj tuni spriječio ulazak na svjetsko tržište plodova mora, što bi se postignulo boljim praćenjem ulovljene i uzgojene tune u Mediteranu. 
 
Zahtjevi ove dvije organizacije potaknuti su libijskom objavom da će ove godine započeti ilegalno ribarenje tune, ignorirajući ICCAT-ove zahtjeve za izbjegavanjem lova tune u libijskim vodama zbog trenutne političke situacije koja onemogućava praćenje stanja i zakonsku primjenu na ribarske aktivnosti. 
 
“Još je skandaloznija činjenica da u teškim vremenima koja su pogodila Libiju, francuski interesi profitiraju zbog pristupa ribarskim resursima u libijskim vodama”, kaže Sebastian Losada iz Greenpeacea. “Međunarodna zajednica je više nego ikada odgovorna za očuvanje ovih resursa za buduće generacije”.
 
“S obzirom da su ilegalni libijski brodovi spremni za polazak iz Francuske i Malte te ukoliko se njihov odlazak ne zaustavi, institucije Europske unije također imaju značajnu odgovornost osigurati ovogodišnju obustavu  intenzivne  ribarske sezone”, kaže Sergi Tudela iz WWFa. 
Plavoperajna tuna
© Wild Wonders of Europe /Zankl / WWF Enlarge