Hrvatski učenici pobijedili na međunarodnom natjecanju ekoprojekata | WWF

Hrvatski učenici pobijedili na međunarodnom natjecanju ekoprojekata

Posted on 08 June 2011
Predstavnice OŠ Nedelišće primile su nagradu
© WWF – Canon
Osnovna škola Nedališće sa svojim je okolišnim projektom “Zeleni korak naprijed” pobijedila na natjecanju “Europske škole za živući planet 2011.”. Završna svečanost međunarodne školske okolišne inicijative “Europske škole za živući planet”, koju treću godinu za redom organiziraju WWF i Erste Fondacija, održana je u prvog vikenda u lipnju u Beču. Hrvatska škola na ovom natjecanju pobjeđuje drugi put, nakon što je Gimnazija iz Čakovca prošle godine osvojila prvo mjesto svojim projektom “Bakine jabuke”. 

Za razliku o prošle godine, kada je na natjecanju pobijedila samo hrvatska škola, ove godine, zbog izmjene pravila, učenici iz Nedališća nagradu dijele s još tri škole iz Srbije, Rumunjske i Moldavije.  Naši su učenici zajedno s učenicima i nastavnicima iz sedam drugih zemalja proveli projekte o zaštiti okoliša. Aktivnosti projekata bile su u rasponu od izgradnje školskih vrtova, uličnih svečanosti i kazališnih izvedbi do izložbi i kampanja u kojima učenici uče druge učenike. 

“Cilj ovog natjecanja koje održavamo već treću godinu jest pokazati učenicima kako mogu postati aktivni i izraziti svoje mišljenje u javnosti te druge motivirati da poduzmu prve korake”, kaže Barbara Tauscher, voditeljica programa okolišne edukacije iz WWF Austrije. “Najveće priznanje našem projektu nevjerojatna je predanost mnogih učenika koji godinama sudjeluju u ovom natjecanju”.

Čak se 30 razreda iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Ukrajine ove godine odazvalo WWF-ovu pozivu da se ujedine u zaštiti europskog okoliša i njegove budućnosti. Tijekom sedam mjeseci učenici od 12 do 17 godina starosti radili su na svojim eko-projektima čije su teme bile “Dunav- Europska žila kucavica” te “Ekološki otisak”. Istraživali su, raspravljali s donosiocima odluka te odlazili na prirodne ekspedicije. Projektne ideje i njihova realizacija isključivo su ovisili o mašti učenika, jer profesori su učenicima u ovom projektu bili tek podrška. 

Na završnu su svečanost u Beč doputovali po jedan učenik i učitelj iz svake škole kako bi predstavili svoje aktivnosti. Sve četiri škole koje su pobijedile na natjecanju napravile su projekte o “Ekološkom otisku”. Pod nazivom “Zeleni korak naprijed”, 13-godišnji učenici iz OŠ “Nedališće” pod budnim okom njihove profesorice Jelene Sršan Pavlic istražili su moguće primjene lokalnog ljekovitog bilja. Na nekoliko su događaja izvještavali javnost kako uporaba tradicionalne medicine umjesto konvencionalnih lijekova može smanjiti ekološki otisak potrošača. Tri godine stariji učenici iz moldavijskog Orheija pripremili su projekt “Posvojite park”, dok su 12-godišnjaci iz Bukurešta osmislili “Smanji, ponovno iskoristi, recikliraj”. Učenici srpske osnovne škole iz Pivnice projektom “Slijedite liniju – budite Zeleni” započeli su kampanju protiv plastičnih vrećica te se usredotočili na podizanje svijesti o održivom stilu života koji štedi prirodne resurse. 

Pet učenika iz svakog pobjedničkog razreda bit će nagrađeno tjednim boravkom u prirodnom kampu u Austriji na jesen ove godine. Dosad je u projektu “Europske škole za živući planet” sudjelovalo 1700 učenika od 12 do 17 godina iz 11 europskih zemalja. 

Više o ovom projektu možete saznati na www.foralivingplanet.eu
Predstavnice OŠ Nedelišće primile su nagradu
© WWF – Canon Enlarge
Pobjednički tim iz Moldavije
© WWF – Canon Enlarge
Pobjednički tim iz Rmunjske
© WWF – Canon Enlarge
Pobjednički tim iz Srbije
© WWF – Canon Enlarge