EU-Mediteranski summit odgođen već drugi put | WWF

EU-Mediteranski summit odgođen već drugi put

Posted on 30 May 2011
Summit Unije za Mediteran, koji se trebao održati u lipnju 2010. godine u Barceloni, te je bio odgođen za 21. studenoga, ponovno je odgođen. WWF je zabrinut zbog te odgode i moli zemlje partnere, među kojima je i Hrvatska, da osiguraju napredak ovog važnog procesa koji hitno mora dati konkretna rješenja za ključne probleme okoliša s kojima se Mediteran suočava. Ova svjetska udruga za zaštitu prirode vjeruje da je Unija Mediterana dovoljno moćna da može unaprijediti održivost u Mediteranu, jednoj od najbogatijih ali i najranjivijih regija u svijetu kada je u pitanju okoliš.  

Paolo Lombardi, direktor WWF-ova mediteranskog programa kaže:

„WWF je zabrinut zbog daljnjeg odgađanja summita jer čvrsto vjerujemo da je Unija Mediterana velika šansa da se istaknu gorući problemi okoliša u Mediteranu poput upravljanja vodnim slivovima ili klimatskih promjena. Ova šansa ne smije biti propuštena. WWF moli zemlje partnere da osiguraju da Unija Mediterana napreduje i donose rezultate“.

„Neophodno je da Unija prepozna da će sadašnja analiza problema okoliša te očuvanje prirodnih dobara u Mediteranu  biti temelj održivom gospodarstvu u budućnosti. Ignoriramo li te probleme sada, s još  većim ćemo se problemima susretati u nadolazećim godinama“.

„Održivo gospodarstvo, sigurnost i kulturni dijalog ne mogu biti postignuti bez zdravog okoliša Mediterana. WWF traži od Unije da dokaže da može doprinijeti prosperitetu na Mediteranu“.

Zašto je važna Unija Mediterana:

Unija Mediterana (The Union for the Mediterranean – UfM) je osnovana 2008. godine. Okuplja 27 zemalja članica EU te 16 zemalja partnera Mediterana, odnosno više od 756 milijuna državljana te dozvoljava multilateralne diskusije.  

Što se tiče zaštite okoliša, Unija može donijeti značajne odluke i projekte za regiju. Naročito predviđa usvajanje i provedbu strategije za vode, Mediteransku inicijativu za solarni plan – ambiciozni projekt opskrbe električne energije iz obnovljivih izvora energije u regiji, te program pročišćenja Sredozemnog mora „Horizon 2020“. 

Što želi WWF:

Okoliš je od ključne važnosti za mediteransko podneblje. Sredozemni bazen je osobito pogođen klimatskim promjenama, nestašicom vode, gubitkom biološke raznolikosti i uslugama ekosustava. Učestale nestašice vode u regiji čine učinkovito upravljanje vodom ključnim za ovo područje. Zaštita biološke raznolikosti također je prioritet, naročito uspostavljanje zaštićenih područja. 
 
WWF priznaje da je Unija stvorila korisnu političku mrežu, no ipak, neke stvari još treba napraviti, poput:
 
  • Potpuno integriranje pitanja okoliša u sve projekte Unije te povećanje regionalne suradnje na području zaštite prirode
  • Osigurati veću pozornost o vrijednosti biološke raznolikosti i osigurati zaštitu i upravljanje ekosustava 
  • Osigurati da korist od „Mediteranskog solarnog plana“ imaju zemlje na jugu Sredozemnog bazena (sjeverna Afrika)
  • Osigurati civilnom društvu i lokalnim vlastima sudjelovanje u cijelom procesu.