Osiguravanje opstanka prirodnih bogatstava Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka | WWF

Osiguravanje opstanka prirodnih bogatstava Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka

Posted on 30 May 2011
Orchis tridentata in the designated Important Plant Area of Abu Quies, Syria
© Fadi Al-Mahmoud
Međunarodni projekt zaštite okoliša ujedinio je botaničare i znanstvenike Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike – Alžira, Egipta, Izraela, Jordana, Libanona, Libije, Maroka, okupiranih palestinskih teritorija, Sirije i Tunisa – u jedinstvenom cilju da se osigura budućnost divljih svojti u regiji. 
 
Novi izvještaj koji su početkom lipnja objavili IUCN, Plantlife i WWF – Važna područja za biljke u južnom i istočnom Mediteranu: Prioritetne lokacije za zaštitu – pokazuje da se u regiji nalazi više od 200 međunarodno značajnih područja za biljke u divljini, nadmećući se tako u bogatstvu vrstama s onima nađenim u ostatku Europe i Azije te podržavajući izuzetan raspon divljih svojti. U mnogim navedenim zemljama ovi krajolici bogati vrstama također pružaju neophodne resurse za život lokalnih zajednica.  
 
  • 207 Važnih područja za biljke (IPA) su prvi put navedeni u izvještaju, uključujući 33 u Siriji, 20 u Libanonu, 20 u Egiptu, 21 u Alžiru, 13 u Tunisu i 5 u Libiji. 
  • Timovi iz 11 zemalja južnog i istočnog Mediterana su uključeni u partnerski projekt u kojem se sastaju na radionicama kako bi raspravili dobivene rezultate te radili zajedno na provođenju brzog vrednovanja biljaka u divljini i područja bogatih vrstama diljem regije. 
  • 75% od 207 IPA sadrže lokalne endeme, odnosno vrste koje rastu samo u jednoj zemlji ili području. 
  • “Mega endemska područja” (sadržavaju više od 20 vrsta koje su ograničene na mala geografska područja) su identificirana u Alžiru, Maroku, Libanonu, Siriji i Libiji, te su iznimno bogata raznolikošću cvijetova i biljaka koji žive u divljini.    
 
Izvještaj je rezultat besprijekorne suradnje botaničara i znanstvenika iz zemalja koje sudjeluju u projektu. Prikupljeni podaci pomažu u popunjavanju rupa u znanju o važnim područjima na Mediteranu za biljke u divljini i njihova staništa, uključujući šume te mogu služiti kao sredstvo za vlade i regionalne konvencije kako bi se zaštitarski rad usmjerio na prioritetna mjesta za zaštitu. Mnoge od ovih zemalja su usred političkih nestabilnosti i konflikata, međutim dugoročno gledano, prirodni resursi i područja divljine će kontinuirano biti ključni za zdravlje, život i općenitu dobrobit lokalnih ljudi. 
 
Al Jabel Al Akhdar je Važno područje za biljke (IPA) smješteno u blizini grada Benghazi. Ujedno je i vrstama najbogatije područje za biljke u divljini u Libiji, sa 1400 vrsta, te također najvažnija libijska regija za uzgoj žitarica, voća i povrća. Pola libijskih endemskih biljaka raste ondje. Slična jedinstvena područja s velikim brojem endemskih biljnih vrsta postoje u Siriji, Libanonu i Maroku, a neki od njih su ključni za osiguravanje prihoda za lokalne ljude. 
 
Glavne prijetnje za IPA područja u regiji uključuju prekomjernu ispašu (67% područja su zahvaćena ovom prijetnjom), krčenje šuma, turistički razvoj, intenzivnu poljoprivredu i obradu zemlje te neodrživo sakupljanje biljaka za medicinske i kulinarske potrebe. U budućnosti će partneri i dalje davati potporu botaničarima, zaštitarima i lokalnim IPA zajednicama diljem regije kako bi se zaštitile ove vruće točke za botaniku i divlje svojte te se i budućim generacijama omogućilo da ih koriste i uživaju u njima. 
Cilj projekta koji vode IUCN, Plantlife I WWF, financira French Development Agency through the Critical Ecosystem Partnership Fund. Cilj projekta je osigurati prve korake prema zaštiti tih brojnih prirodnih bogatstava. 
Orchis tridentata in the designated Important Plant Area of Abu Quies, Syria
© Fadi Al-Mahmoud Enlarge