WWF na Vukovar Film Festivalu predstavio film o zaštiti jesetre | WWF

WWF na Vukovar Film Festivalu predstavio film o zaštiti jesetre

Posted on 24 August 2011
Redatelj filma Dragan Nikolić na setu
© Dragan Nikolic archive
 Filmom „Gospodari Dunava“ jedna od najpoznatijih svjetskih udruga za zaštitu prirode WWF sudjelovala je na Vukovar Film Festivalu koji se ove godine održava peti put. „Gospodari Dunava“ je priča o kritično ugroženoj ribi jesetri koja je u Dunavu zbog prekomjernog izlova na rubu izumiranja. Jesetra je izuzetno cijenjena zbog kavijara, a dodatno je ugrožena izgradnjom brane između Srbije i Rumunjske što joj je spriječilo migracijske putove te dovelo do gubitka njezinog staništa.

 

Dokumentarni film srpskog redatelja Dragana Nikolića fokusira se na važnost očuvanja jesetre. Govori o vrijednosti ribe, ističe zanimljive kulturne priče vezane uz nju kao i činjenicu da, unatoč velikim prijetnjama, ima nade da se jesetra spasi. Filmska je ekipa putovala uz Dunav razgovarajući s ribarima, lokalnim stanovništvom i brojnim stručnjacima. Film je sniman u Ukrajini, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj u produkciji WWF-a, te uz financijsku potporu Coca-Cole.

 

Poslije promocije filma, održane u Kući Ružičke u Vukovaru, WWF je na domjenku u Hotelu Lav predstavio svoj program u Hrvatskoj. Ta udruga za zaštitu prirode, koja je aktivna u stotinjak zemalja svijeta na svih pet kontinenata, ove godine slavi pola stoljeća postojanja. WWF je uspio zaštititi više od milijardu hektara prirodnih staništa, očuvati više vrsta  od izumiranja te ribarstvo učiniti održivim. „Misija WWF-a je da zaustavi propadanje zemljina prirodnog okoliša te da izgradi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost“, istaknula je Petra Boić Petrač iz WWF-a dodajući da je neophodno obnovljive prirodne resurse činiti održivima, zbog čega WWF promovira smanjenje zagađenja i prekomjerne potrošnje.

 

U Hrvatskoj djeluje WWF-ov Mediteranski program koji značajno doprinosi očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske kao dijela Mediterana i Dunavsko-karpatske ekoregije. Projekti WWF-a vezani su uz zaštićena područja, ponajviše uz njihovu uspostavu, učinkovito upravljanje te financiranje. Kroz dokument „Dinaric Arc Big Win“, koji su uz hrvatskog državnog tajnika Ministarstva kulture potpisali nadležni ministri Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Albanije, WWF je podržao Ministarstvo kulture u provedbi Programa rada na zaštićenim područjima, kao i u njihovim dodatnim naporima u regionalnoj suradnji.

 

Trenutačno je WWF u Hrvatskoj aktivan kroz projekte „Jačanje mreže zaštićenih morskih područja“ i „Zaštićena područja za živući planet – Ekoregija Dinarskog luka” kojim se postižu ciljevi Programa rada na zaštićenim područjima Konvencije o biološkoj raznolikosti. „Zaštita Europske linije života“ projekt je kojim WWF pomaže u stvaranju prekograničnog Rezervata biosfere duž Dunava, Mure i Drave, dok projektom „Obnova močvarnih staništa na području Mure, Drave i Dunava“ radi na obnovi zapuštenog ribnjaka u Kopačkom ritu. „WWF je prepoznao Podunavlje kao izuzetno vrijedno područje s biološkog, ekološkog i kulturološkog aspekta. Zbog toga već provodimo brojne aktivnosti na tome području, a želja nam je tako nastaviti i u budućnosti“, ističe Irma Popović Dujmović iz WWF-a. Kako se WWF sve više obraća poslovnim subjektima s ciljem poboljšanja politike zaštite okoliša u korporativnom sektoru, tako dvogodišnji projekt obnove ribnjaka u Kopačkom ritu financira WWF-ov partner tvrtka Coca-Cola

Redatelj filma Dragan Nikolić na setu
© Dragan Nikolic archive Enlarge