WWF poziva škole iz Hrvatske da se prijave za sudjelovanje na međunarodnom natjecanju "Europske škole za živući planet" | WWF

WWF poziva škole iz Hrvatske da se prijave za sudjelovanje na međunarodnom natjecanju "Europske škole za živući planet"

Posted on 05 September 2011
Winner project in European schools for a living planet 2010 project.
© Lucas Illgner
WWF i Zaklada ERSTE raspisali su natječaj za nastavnike i učenike uzrasta od 12 do 16 godina u 11 zemalja, koji se do 15. rujna mogu prijaviti za sudjelovanje na međunarodnom školskom projektu iz područja očuvanja okoliša „Europske škole za živući planet”.

Učenici su pozvani da razviju projekte iz područja očuvanja okoliša na temu ekoloških otisaka i zdravih rijeka. Najkreativnije ideje bit će odabrane na završnom događaju u lipnju 2012. u Rumunjskoj. Pobjednički razredi će biti nagrađeni jednotjednim boravkom u prirodnjačkom kampu u Rumunjskoj.

Školsko najtjecanje iz područja očuvanja okoliša počinje jednotjednom akademijom u Austriji s profesorima. Kroz radionice i aktivnosti u prirodi, stručnjaci WWF-a učenicima i njihovim profesorima predstavit će teme projekata: „Ekološki otisak – globalni efekti potrošnje”, „Dunav – Europska žila kucavica”, „Aktivni građani – angažiranje i motiviranje drugih”.

„Projektom „Europske škole za živući planet” želimo ukazati učenicima na mogućnost da aktivno sudjeluju u svom okruženju i da oblikuju svoju budućnost”, kaže Barbara Tauscher, voditeljica programa za očuvanje prirode WWF-a u Austriji. „Glavni fokus programa je uživanje u prirodi i upoznavanje istomišljenika iz cijelog svijeta. Zbog toga, dugoročno gledano, želimo uspostaviti međunarodnu mrežu mladih ljudi koji aktivno sudjeluju u očuvanju okoliša.”

Do kraja školske godine, učenici će imati vremena razviti i primjeniti svoje projekte. Projektne ideje i realizacija su u potpunosti prepušteni kreativnosti učenika. Aktivnosti mogu varirati od uličnih performansa i izložbi do izdavanja novina i akcijskih planova za škole.

Tijekom školske godine, napredak projekata biti će dostupan na interaktivnom web portalu http://schools.foralivingplanet.eu. Na portalu će razredi postavljati dnevnike projekata, slike i video zapise o svojim projektima i razmjenjivati iskustva.

Sudjelovanje u školskim natjecanjima je besplatno, a razredi koji sudjeluju dobivaju financijsku potporu za provođenje projekata. Predavanja, projektna dokumentacija i završni događaj su na engleskom jeziku.

Više informacija o ovom projektu, kao i prijavni formular nalaze se na: http://schools.foralivingplanet.eu
 
Winner project in European schools for a living planet 2010 project.
© Lucas Illgner Enlarge