Aktivisti veslali za spas "europske Amazone" | WWF

Aktivisti veslali za spas "europske Amazone"

Posted on 09 October 2011
Učesnici regate na Zeleno ostrvo
© Dejan Mitić
Batina, Hrvatska – Oko 40 veslača iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Srbije okupilo se u nedjelju, 9. listopada, na Zelenom otoku pokraj sela Batina na regati kojom se protestiralo protiv uništavanja dviju najvećih vrijednosti Dunava na tom području – Parka prirode Kopački rit i Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Dva su prirodna dragulja pod ogromnim pritiskom zbog nastojanja hrvatske Vlade da taj dio riječnog toka pretvori u nešto više od kanala. 
 
„Projekt regulacije Dunava nije sukladan nacionalnim i europskim zakonima i predstavlja uništavanje ne samo HR prirodne baštine, već i budućeg UNESCO-ovg Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, takozvane 'europske Amazone'“, istaknuo je Arno Mohl, stručnjak za slatkovodni sustav iz WWF Austrija, na konferenciji za novinare održanoj uoči početka regate za Zelenom otoku.
 
Od travnja 2010. Hrvatska Agencija za vodne putove inzistira na regulaciji 53 riječna kilometra Dunava koji predstavljaju granicu između Hrvatske i Srbije. Bit će izgrađeno 75 pera i obaloutvrde koji će tako uništiti prirodne riječne obale a meandrirajuću rijeku pretvoriti u beživotan kanal. 
 
Početkom listopada 2011. Ministarstvo okoliša RH započelo je studiju procjene utjecaja na okoliš za taj projekt. To se dogodilo tek nekoliko dana nakon što je Ministarstvo kulture predalo zahtjev UNESCO-u za prepoznavanje istog tog područja – zajedno s rijekama Dravom i Murom – kao Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.
 
„Planovi regulacije Dunava kontradiktorni su obvezi i naporima za se zaštiti to područje, a k tome su i protiv nacionalnih i EU zakona vezanih uz okoliš“, dodaje Mohl. 
 
Predložena regulacija rijeka ne ugrožava samo jedinstvene vrste i močvarna staništa u regiji, već je vjerojatan i negativan utjecaj na pitku vodu, šume i ekoturizam u tom području. „Nećemo prihvatiti da kvaliteta života lokalnih ljudi i naš jedinstven okoliš budu ugroženi zbog dobiti za malu skupinu profitera“, kaže Jasmin Sadiković iz Zelenog Osijeka. 
 
Prema hrvatskim vlastima, svrha regulacije jest poboljšanje plovidbe i zaštite od poplava u tom području. Međutim, za to nije dano nikakvo opravdanje. „Na tom području nema većih naselja ili infrastrukture koji bi mogli biti ugroženi poplavama, naročito uz ogromne močvare Kopačkog rita i Gornjeg Podunavlja koje su u blizini, a služe kao prirodna zaštita od poplava. K tome, moderna i održiva plovidba Dunavom ne zahtjeva regulirano korito rijeke“, ističe Olga Jovanović iz WWF-a u Hrvatskoj. 
 
Tibor Mikuška iz Društva za zaštitu ptica i prirode osvrnuo se na kampanju „Čuvamo rijeke“ koja se provodi unutar projekta „Zaštite europske linije života“. „Kako bi spriječile planirano uništavanje hrvatskih rijeka brojne nevladine udruge za zaštitu prirode su se 
 
udružile u kampanji 'Čuvamo rijeke' kojom će redovito obilaziti područja i izvještavati o štetnim aktivnostima".
 
Sudionici regate, među kojima je bila i dobitnica desetak medalja sa svjetskih prvenstava u veslanju Mirna Rajle Brođanac, složili su se da je „to najljepši dio Dunava koji mora ostati očuvan za buduće generacije“. Obraćaju se Europskoj komisiji s molbom da odmah djeluju kako bi pomogli zaustaviti taj plan te tako izbjeći uništavanje hrvatskog i europskog prirodnog blaga nekoliko mjeseci uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 
 
Sudionici regate, WWF, Zeleni osijek i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode zahtijevaju od Vlade da odmah zaustave planove regulacija hrvatskih rijeka. 
 
Učesnici regate na Zeleno ostrvo
© Dejan Mitić Enlarge
Poruka regate je spriječiti radove na Dunavu
© WWF Enlarge
Učesnici regate na Zelenom ostrvu
© Dejan Mitić Enlarge