Međunarodna konferencija za zaštitu "Europske Amazone" | WWF

Međunarodna konferencija za zaštitu "Europske Amazone"

Posted on 28 October 2011
Sliv Drave i Dunava između Hrvatske i Srbije
© Mario Romulic
 Budimpešta, Zagreb – Više od 50 delegata iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Srbije i Slovenije upravo se nalaze na međunarodnoj konferenciji u Budimpešti koju je organiziralo mađarsko Ministarstvo ruralnog razvoja u suradnji s WWF-om. Svrha konferencije je odrediti sljedeće korake vezano uz zaštitu Mure, Drave i Dunava kao Prekograničkog UNESCO-vog rezervata biosfere. Među sudionicima konferencije su predstavnici Vlada zaduženi za pitanja okoliša iz svih pet zemalja, kao i izaslanici nevladinih organizacija i partnera koji pružaju podršku, poput UNESCO-a, Ramsara ili Wetlands Internationala . Na današnjoj je konferenciji dogovoreni su koraci ka uspostavi prvog zaštićenog područja u svijetu koje će dijeliti pet zemalja i njime zajednički upravljati.

U ožujku 2011. Hrvatska, Austrija, Mađarska, Srbija i Slovenija potpisale su ministarsku deklaraciju kojom ujedinjuju svoja zaštićena riječna područja pod nazivom Međunarodni rezervat biosfere. Pet ministarstava zaduženih za okoliš i zaštitu prirode dogovorila su da će planiranje i provedbu svih sljedećih koraka dati međunarodnom odboru koji čine po tri stručnjaka iz svake zemlje.

Krajem rujna 2011. hrvatsko Ministarstvo kulture predalo je zahtjev za nominacijom svog dijela Rezervata UNESCO-u. Mađarska je svoju nominaciju predala još 2009. godine. Danas je pak 15 članova odbora istaknulo da će prvi sljedeći korak prema osnivanju UNESCO-vog rezervata predaja nominacija iz Austrije, Srbije i Slovenije.

„Rezultat konferencije veliki je uspjeh. WWF je uvjeren da će to ubrzati napore pet zemalja da zaštite svoju zajedničku biološku raznolikost uzduž rijeka Mure, Drave i Dunava“, istaknula je Olga Jovanović iz WWF-a u Hrvatskoj.

Ukupne veličine veće od 800,000 ha jedinstvenih riječnih krajolika i močvara, osiguravajući staništa za rijetke vrste poput orla štekavca, jesetre ili vidre, područje Mure, Drave i Dunava jedno je od najvećih europskih blaga u smislu biološke raznolikosti.

Na uspjeh konferencije u Mađarskoj sjenu, međutim, bacaju kontroverzni planovi za to golemo zaštićeno područje. U listopadu ove godine hrvatsko Ministarstvo okoliša započelo je studiju procjene utjecaja na okoliš za projekt čiji je plan kanalizirati 53 riječna kilometra Dunava koji predstavljaju granicu između Hrvatske i Srbije. Time bi bio prekinut prirodni tok Dunava prijeteći srcu Rezervata biosfere – hrvatskom Parku prirode „Kopački rit“ i srpskom Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“.

Ti su planovi kontradiktorni zajedničkim naporima pet zemalja, a naročito hrvatskog Ministarstva kulture, da zaštite to područje. „WWF poziva hrvatsku Vladu da zaustavi destruktivne planove na prirodnom Dunavu“, ističe Jovanović. Područje Mure, Drave i Dunava predstavlja najveće riječno zaštićeno područje u Europi.
Sliv Drave i Dunava između Hrvatske i Srbije
© Mario Romulic Enlarge