Organizacije za zaštitu okoliša pozivaju Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) da se povuče iz projekta HE Ombla | WWF

Organizacije za zaštitu okoliša pozivaju Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) da se povuče iz projekta HE Ombla

Posted on 02 November 2011
WWF
© wwf
 Aktivisti Zelene akcije u srijedu, 2. studenoga, izveli su aktivistički performans ispred zgrade Europske banke za obnovu i razvoj, Miramarska 23, u Zagrebu poručivši: HE OMBLA – projekt koji ne drži vodu. Pri tom su aktivisti pozvali Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) da se povuče iz projekta HE Ombla!

Još 26.10.2011. čak 34 hrvatske i međunarodne organizacije za zaštitu okoliša, među kojima i WWF Mediteranski program, uputile su otvoreno pismo Europskoj banci za obnovu i razvoj da ne odobri kredit u iznosu od 123 milijuna eura za izgradnju HE Ombla kod Dubrovnika, o čemu će se raspravljati na Upravnom odboru direktora EBRD-a 8. studenoga 2011. U otvorenom pismu, organizacije su istakle ekološke, ekonomske i preceduralne probleme HE Ombla, koje su prepoznači čak i konzultanti EBRD-a prilikom ocjene projekta koji su proglasili “visokorizičnim”. [2].

“Planirana HE Ombla bi potopila špiljski sustav Vilina jama – Ombla koji ima vrlo visoku bioraznolikost [3] te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja - Natura 2000. Studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt je stara više od deset godina, a pri tom je i nepotpuna jer nekoliko važnih studija još uvijek nedostaje. Ovo je očiti primjer žurbe za izgradnju HE, prije ulaska u Europsku uniju, jer projekt očito ne zadovoljava kriterije europskog zakonodavstva, kaže Jana Bedek iz Hrvatskog biospeleološkog društva. “Šokanto je da javna banka kao što je EBRD financira ovako štetne projekte,” dodala je.

“Ipak šišmiši i čovječje ribice nisu jedini ugroženi u ovoj priči. Hidroelektrana se planira graditi u području krša, koje je izuzetno porozno. Nitko doista ne zna koliko su podzemni kanali isprepleteni i podzemne vode povezane, te se betoniranjem tih kanala mogu izazvati neželjeni efekti na povezane sustave pozdzemnih voda.” – naveo je ekspert za krš Dr. Ivo Lučić.

Osim utjecaja na okoliš HE Ombla, konzultanti EBRD-a Tractabel Engineering i Projektni Biro Split su zaključili da “projekt neće povratiti investicijske troškove, nego će zahtjevati dodatne troškove... izgradnja HE Ombla može se jedino izgraditi uz značajno financiranje Vlade RH.”. Izvještaj konzultanata dodaje kako se problem ekonomske neisplativosti može riješiti i povećanjem cijene električne energije za 200% [4], riješenje koje gražani RH neće dočekati s oduševljenjem.

“Teško je naći ijedan dobar argument za izgradnju HE Ombla”, zaključuje Jagoda Munić iz Zelene akcije (Friends of the Earth Croatia). “Uzimajući u obzir veliki utjecaj na okoliš, u području za ekološku mrežu Natura 2000, projekta koji je ekonomski neisplativ smatramo da EBRD treba izaći iz ovog projekta.”
WWF
© wwf Enlarge