Mještani sela Kruščica ne prestaju prosvjedovati | WWF

Mještani sela Kruščica ne prestaju prosvjedovati

Posted on 26 September 2017
mHE Kruščica
mHE Kruščica
© Ajdin Kamber
Mještani sela Kruščica u općini Vitez u Bosni i Hercegovini, već se više od mjesec dana mirnim okupljanjem bore protiv početka gradnje male hidroelektrane (mHE) Kruščica 1 čija lokacija se nalazi na području planiranog Parka prirode Kruščica. Njihovo mirno okupljane prekinula je intervencija specijalne policije u zoru 24. kolovoza, upotrijebivši silu. Nekoliko demonstranata, većinom žene, završilo je s ozbiljnim ozljedama. Unatoč tome prosvjedi su nastavljeni i kroz cijeli rujan a građani su dobili i podršku šire javnosti. U subotu, 9. rujna, na prosvjedu održanom pod geslom „Pljačku nećemo, rijeke ne damo!“, pridružili su se i članovi Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, novinari, predstavnici parlamenta BiH, predstavnici WWF Adrije i ostale zainteresirane udruge i građani.

Tri dana kasnije investitor je najavio dovoz opreme i materijala potrebnih za izgradnju mHE. Mještani Kruščice su se okupili na mostu u namjeri da zaustave dovoz a sve je dodatno uznemirio ponovni dolazak specijalne policije koja ovaj put nije intervenirala. Radi straha od nove intervencije policije , obaviješteni su Misija OSCE u BiH kancelariji u Travniku i LOT brigada međunarodnih mirovnih vojnih snaga koje su pružile podršku mještanima, te svojim dolaskom spriječili bilo kakve daljnje radnje policije. Svoje nezadovoljstvo mještani su izrazili i novim prosvjedom 24. rujna ispred zgrade parlamenta FBiH.

Zahvaljujući navedenim aktivnostima mještana Kruščice, njihov predstavnik sudjelovao je na sjednici Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH. Nakon dvosatnog zasjedanja komisija je usvojila odluku kojom od Općine, Tužiteljstva, MUP-a SBK i komesara policije zahtijevaju da im dostave svu relevantnu dokumentaciju. Komisija će uputiti zahtjev investitoru za obustavu svih radova na mjesec dana dok se ne pregleda sva dokumentacija i utvrde činjenice.
mHE Kruščica
mHE Kruščica
© Ajdin Kamber Enlarge
mHE Kruščica
mHE Kruščica
© Ajdin Kamber Enlarge