Održan kamp Dizajn i priroda u kosovskom parku Germia | WWF

Održan kamp Dizajn i priroda u kosovskom parku Germia

Posted on 25 August 2017
Germia
© TOKA
Priština, Kosovo – Rekreativni centar u parku Germia u Prištini bio je drugi dom za 40 mladih diljem Kosova, koji su u tjednu od 18. kolovoza sudjelovali u kampu Dizajn i priroda. Tijekom kampa, kroz različite društvene i edukativne aktivnosti, mladi su razvili projekte za dobrovoljni rad koji će se provoditi u njihovim općinama, čime nastoje poboljšati zeleni javni prostor.   
 
Fatjona Beka, 16-godišnjakinja iz Mitrovice, rekla je da im je projekt pružio priliku da izraze svoju kreativnost i ideje o prirodi. “Peti je dan da radimo po grupama i napravili smo dobar posao. Usredotočili smo se na promjenu nekih lokacija u Prištini”, rekla nam je Beka kada smo je posjetili u kampu. Objasnila je da joj je kamp dao ideje o budućnosti, te da se dobro zabavila i stekla nove prijatelje.
 
Ovo je druga godina za redom u kojoj WWF Adria organizira obrazovne kampove u parku Germia u suradnji sa kosovskom organizacijom za talent i obrazovanje - TOKA i općina Priština.
 
Za Altina Krasniqija, 14-godišnjaka iz Gnjilana, najvažnija je priroda. To je shvatio tijekom boravka u kampu. “Priroda je vrlo važna za ljude i život, bez prirode ne bi bilo života, a bez kisika ne bi bilo ničega. Šuma nam daje kisik i moramo je čuvati,” dodao je Krasniqi rekavši da su ih u kampu naučili kako razviti i prezentirati projekte.
„Bili smo vrlo kreativni i služili smo se isključivo s proizvodima iz prirode,” dodao je Krasniqi.
 
WWF Adria i Ecopana provode terenski projekt Germia u sklopu projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude". S obrazovnim programima koje je WWF razvio zajedno sa svojim partnerima, park Gërmia ima velik potencijal postati botanički vrt i škola za buduće generacije.
 
Redon Rezniqi, voditelj projekta za WWF Adriju na Kosovu rekao je da je trebalo puno truda i koordinacije sa svim partnerima da se dođe do ove točke gdje smo omogućili djeci da kroz igru uče u parku Germia.
"Četverogodišnji projekt 'Zaštićena područja za prirodu i ljude' upravo je na svojoj polovici, a jedna od najznačajnijih komponenti projekta su obrazovni programi koje smo razvili u suradnji s nevladinom organizacijom Toka ," rekao je Rezniqi. „Cilj kampa je da se djeca zabavljaju i uče o važnosti prirode i biološke raznolikosti u parku Germia“, dodao je Rezniqi.
 
Uz WWF Adriju, kamp su organizirale organizacije VORAE Voice of Roma, Ashkali and Egyptians ', zajednica 'Termokiss' i studio arhitekture 'Architecture for Humans.'
Germia
© TOKA Enlarge
Germia
© TOKA Enlarge
Germia
© TOKA Enlarge
Germia
© TOKA Enlarge