Počeo drugi ciklus WWF Akademije za prirodu | WWF

Počeo drugi ciklus WWF Akademije za prirodu

Posted on 12 October 2017
PA4NP
WWF Akademija za prirodu
© PA4NP
Istraživačka stanica Petnica, Valjevo – WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, drugu godinu zaredom organizira „WWF akademiju za prirodu“, u okviru koje će od 10. do 14. listopada u Istraživačkoj stanici Petnica biti učenici i nastavnici iz 10 osnovnih i srednjih škola iz cijele zemlje. 
 
Polaznici Akademije dolaze iz škola koje se nalaze u blizini pet zaštićenih područja u Srbiji – Nacionalni park Tara, Nacionalni park Fruška gora, Nacionalni park Đerdap, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Predio izuzetnih odlika Avala. Misija „WWF akademije za prirodu“ je da kroz kreativne radionice i predavanja obuči učenike i nastavnike da osmisle i realiziraju projekte koji će doprinijeti promociji zaštićenog područja.
 
„Zaštićena područja dobila su još jednu generaciju ambasadora koji su trenutno na obuci kojom ih želimo osnažiti da se aktivno uključe u očuvanje prirode i promociju prirodnih i kulturnih vrijednosti tih područja. Boravak u prirodi, rad na terenu i u grupama omogućuje im da upoznaju prirodu koja ih okružuje, ali i da spoznaju da su njen nerazdvojivi dio, a time postaju odgovorni prema prirodi, to jest njeni ambasadori“, kaže Sonja Bađura, koordinatorica obrazovnih programa WWF-a u Srbiji.
 
Program akademije će i ove godine obuhvatiti teme koje će pored ostalog govoriti o zaštićenim područjima, njihovom značenju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i utjecaju ljudi na prirodu, kao i o aktivnom sudjelovanja građana u očuvanju prirode. Polaznici će također dobiti osnovno znanje o komunikaciji sa medijima, kako bi svoje projekte promovirali što široj javnosti. Tijekom trajanja projekta škole će aktivno surađivati sa voditeljima zaštićenih područja i dobiti titulu ambasadora zaštićenog područja.
 
WWF akademija za prirodu već se može pohvaliti brojnim rezultatima rada prve generacije ambasadorskih škola,  a među njima i filmovima i kazališnim predstavama na temu zaštite prirode, izgradnjom mini zaštićenog područja u školskom dvorištu, osmišljavanju i produkciji promotivnih materijala, foto izložbom i mnogim drugim aktivnostima.
 
WWF akademija za prirodu dio je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započeo u listopadu 2015. i trajati će do listopada 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi, te turističke ponude koje će unaprijediti posvećenosti i razvoju zaštićenih područja. 
 
Projekt „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ se u Srbiji provode u suradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora, JP „Srbijašume“ i JP „Vojvodinašume“, a financira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.
 
Cijeli ciklus akademije obuhvaća slijedeće aktivnosti:
 
· obuku u istraživačkoj stanici Petnica od 10-14. listopada 2017. godine
· osmišljavanje i provođenje školskog projekta tokom školske godine 2017/2018.
· organizaciju odlazaka u zaštićeno područje i posjetu voditelja zaštićenih područja
· završni događaj u jednom od pet zaštićenih područja uključenih u projekt u svibnju 2018. godine.
PA4NP
WWF Akademija za prirodu
© PA4NP Enlarge
PA4NP
WWF Akademija za prirodu
© PA4NP Enlarge
PA4NP
WWF Akademija za prirodu
© PA4NP Enlarge