WWF objavio terenski priručnik za prikupljanje uzoraka za monitoring medvjeda | WWF

WWF objavio terenski priručnik za prikupljanje uzoraka za monitoring medvjeda

Posted on 03 November 2017
Obuka za prikupljanje uzoraka dlaka medvjeda
© Szilard Kovacs / WWF
Adekvatna zaštita smeđeg medvjeda zahtijeva točne podatke o njihovom broju, starosti, spolnoj strukturi, prirastu i smrtnosti, što podrazumijeva višegodišnje praćenje stanja njihove populacije, odnosno monitoring. Podaci dobiveni monitoringom smeđeg medvjeda unaprijedit će zašitu ove divlje životinje, čiji se broj u cijelom svijetu smanjuje uslijed krivolova i uništavanja prirodnih staništa.
 
Priručnik će biti od koristi zaposlenim osobama u Nacionalnom parku Tara kako bi na kvalitetan način prikupili uzorke dlaka i izmeta smeđeg medvjeda, na način koji je siguran za ove životinje. Populacija medvjeda na Tari se procjenjuje na oko 50 jedinki, a DNK analizom prikupljenih uzoraka bit će moguće utvrditi koliko ih zaista ima na ovom području. Ti podaci će pomoći upravljaču zaštićenog područja da na najbolji mogući način zaštiti ovu jedinstvenu divlju zvijer.
 
Prvi uzorci dlaka medvjeda uzeti su na Mitrovcu u svibnju ove godine, uz obuku zaposlenih iz Nacionalnog parka Tara i predstavnika lovačkog udruženja „Soko“ iz Bajine Bašte. Obuku je organizirao WWF u okviru regionalnog programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji se provodi u Nacionalnom parku Tara u Srbiji i Nacionalnom parku Biogradska gora u Crnoj Gori. Aktivnosti na terenu realizira tim za monitoring na čelu s Duškom Ćirovićem, profesorom Biološkog fakulteta u Univerziteta u Beogradu.
 
Osim genetskih analiza, monitoring mrkog medveda vrši se i praćenjem njihovog kretanja pomoću satelitskih ogrlica, kako bi se identificirali ekološki koridori u regiji.

 
 
Obuka za prikupljanje uzoraka dlaka medvjeda
© Szilard Kovacs / WWF Enlarge
Predstavnici JP "Nacionalni park Tara" i lovačkog udruženja "Soko" iz Bajine Bašte, WWF-a i Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na obuci za prikupljanje uzoraka dlaka medvjeda
© Szilard Kovacs / WWF Enlarge
Izmet medvjeda u jesen
© Vesna Maksimović, WWF Enlarge