Uključenost struke i javnosti u donošenje odluka o okolišu je presudna | WWF

Uključenost struke i javnosti u donošenje odluka o okolišu je presudna

Posted on 10 November 2017
CO-SEED
© WWF
Sarajevo - U okviru vodećeg međunarodnog sajma o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti RENEXPO® BIH predstavnici WWFAdrije su na konferenciji za novinare "Hidroenergija i okoliš" prezentirali projekt CO-SEED (Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj) uz glavnu poruku: NVO sektor ne želi biti protivnik već partner i u tom kontekstu zauzimanje čvrstih stavova velik je rizik.
 
Taj je sajam platforma za investitore, proizvođače opreme, donositelje odluka, predstavnike ministarstava i općinskih struktura ali i poslovne rukovoditelje iz sektora energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
 
Rad WWF-a podržava ekološko upravljanje slatkovodnim i šumskim resursima, jačanje učinkovitosti zaštićenih područja te poboljšava pravne i regulatorne okvire u sektoru okoliša. Primjerice, kroz CO-SEED projekt koji je podržan od strane EU potičemo vladu na uključivanje javnosti u donošenju odluka u Procjeni utjecaja na okoliš i Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš. Radi toga smo i pripremili prezentaciju provokativnog naziva: „Isključimo isključivost”.
 
Razgovor i argumenti struke moraju biti okosnica procesa donošenja odluka. Istaknuli smo da je moguće raditi projekte koji donose zaradu ali istovremeno vode računa o zaštiti okoliša.
 
„Jasno smo poručili da moramo komunicirati i uvažavati jedni druge odnosno da moramo prepoznati interes ostalih korisnika prostora pogotovo lokalnih zajednica”, izjavio je Đorđe Stefanović voditelj projekta CO-SEED u BiH.
CO-SEED
© WWF Enlarge