Organizacije civilnog društva i zajednice zajedno do bolje zaštite okoliša | WWF

Organizacije civilnog društva i zajednice zajedno do bolje zaštite okoliša

Posted on 30 October 2017
CoSEED
© WWF
Tijekom proteklih 18 mjeseci WWF-ov projekt CO-SEED (Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj) je stvorio međunarodnu mrežu koja obuhvaća više od 26 lokalnih organizacija civilnog društva (OCD) u Alabaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj gori, Srbiji i Turskoj. CO-SEED i njegovi partneri aktivno sudjeluju u javnim raspravama o planiranim projektima i programima poput izgradnje hidroelektrana ili objekta za medicinski otpad, koji mogu negativno utjecati na okoliš i dobrobit zajednice.

U proteklim tjednima, CO-SEED partneri u BiH su podržali lokalnu zajednicu u protestu protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Kruščici i održali su trening za novinare kako bi podigli svijest o važnosti sudjelovanja javnosti te ulozi medija u tom procesu.

Grupa nevladinih organizacija, popiut Asocijacije mladih ekologa Sjeverna zemlja ili Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, održala je u Crnoj Gori radionicu za građane koji su zainteresirani u uključivanje pri donošenju odluka o zaštiti okoliša. Također su objavili rezultate opsežnog pregleda Strateške procjene utjecaja na okoliš povodom izgradnje uz rijeku Bukovicu. Pregled je naglasio nedostatak adekvatnih konzultacija za javnost i sveukupno podcjenjivanje utjecaja takvog razvoja na lokalne populacije pastrve.

Partneri u Albaniji, OCD Milieukontakt zajedno sa članovima lokalne zajednice i vlastima regije Shijak, su se uspješno izborili protiv izgradnje postrojenja za spaljivanje otpada koje nije bilo u skladu sa zakonom.

Pozivamo vas da pročitate još priča na našoj web  ili Facebook stranici. Označite našu stranicu sa „sviđa mi se” ako želite biti u tijeku sa svim vijestima i želite pratiti kako naši partneri diljem regije aktivno sudjeluju i surađuju s lokalnim vlastima kako bi poboljšali ishode razvoja i zaštitili naš okoliš!