WWF žali zbog odluke suda o odobrenoj izgradnji hidroelektrana u Nacionalnom parku Valbona | WWF

WWF žali zbog odluke suda o odobrenoj izgradnji hidroelektrana u Nacionalnom parku Valbona

Posted on 04 November 2017
Nacionalni park Valbona, Albanija
© WWF
Tirana – Administrativni sud u Tirani je odlučio 3 studenoga ove godine dopustiti gradnju dviju hidroelektrana u Nacionalnom parku Valbona. WWF Adriji je žao zbog sudske odluke odobrenja izgradnje hidroelektrana koje će značajno i nepovratno oštetiti biološku raznolikost i ekosustave ovog zaštićenog područja.
 
“Odluka o izgradnji se temelji na slaboj procjeni utjecaja na okoliš i neadekvatnog procesa sudjelovanja javnosti. Bojimo se da će ona biti opasan presedan koji će doprinjeti uništavanju rijeka i slatkovodnih resursa diljem zemlje,” ističe Petra Remeta, voditeljica programa za slatkovodne ekosustave u WWF Adriji.
 
“Mi ovdje ne stajemo! Odmah ćemo podnijeti žalbu“, najavljuje Catherine Bohne, predsjednica nevladine organizacije TOKA. „Slatkovodni resursi i bioraznolikost su jako važni i ne smiju se zanemariti kada su odluke o izgradnji u pitanju. Također, lokalna zajednica mora imati pravo glasa kad se nešto događa u njihovom dvorištu”.
 
Stanovnici iz iz doline rijeke Valbone i nevladina organizacija TOKA su podnijeli tužbu 16. svibnja 2017. godine Prvom Administratvnom sudu u Tirani protiv izgradnje dviju hidroelektrana u Nacionalnom parku Valbona. Tužba je podnijeta protiv četiri različite vladine institucije: Ministarstva energije, Nacionalnog vijeća za teritorij, Nacionalne agencije za zaštitu okoliša i Agencije za razvoj teritorija. Tužitelje zastupa poznati albanski odvjetnički ured Kalo & Associates, a financijski podržava WWF.
 
Prva rasprava je održana 24. svibnja, što je nastavljeno s ukupno 14 rasprava tijekom ljeta. Ova tužba je bila važan korak kampanji lokalne zajednice i nevladinih organizacija za zaštitu Nacionalnog parka Valbona.
Nacionalni park Valbona, Albanija
© WWF Enlarge
Don't touch my Valbona
© Valbona Enlarge