Na Biogradskoj gori ogrlicom obilježen jedan od najvećih medvjeda na Balkanu | WWF

Na Biogradskoj gori ogrlicom obilježen jedan od najvećih medvjeda na Balkanu

Posted on 15 October 2017
Markirani medvjed Nikola, NP Biogradska gora
© Parks Dinarides
Kolašin - Prvi put u Crnoj Gori, u NP Biogradska gora 15. listopada uhvaćen je i satelitskom ogrlicom markiran mrki medvjed (Ursus arctos), težak impozantnih 255 kg. Tim stručnjaka za medvjede s Biološkog fakulteta iz Beograda na čelu s doc.dr. Duškom Ćirovićem, veterinarom Slobodanom Spasojevićem te u saradnji sa službom zaštite NP Biogradska gora uspješno su markirali, a zatim i obilježili medvjeda, koji je dobio ime Nikola.

„Ovo je jedan od najvećih uhvaćenih, premjerenih i markiranih medvjeda na Balkanu. Zahvaljujući orglici  naredne tri godine dobivat ćemo redovito podatke o Nikolinom kretanju po šumama i planinskim masivima Crne Gore. Nadamo se da će imati dug i zdrav život “, izjavio je profesor Ćirović.

Markiranje medvjeda Nikole ostvareno je u okviru projekta „Promatranje medvjeda“,  koji zajedno provode Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida i WWF, a pod pokroviteljstvom švedske razvojne agencije Sida. Ovaj projekt se ostvaruje  kroz regionalni program „Zaštićena područja za prirodu i ljude“,  u saradnji s nacionalnim parkovima Biogradska gora u Crnoj Gori i Tara u Srbiji.

Projekt “Promatranje medvjeda” posvećen je razvoju turizma orjentiranog na prirodu uz promoviranje mjera zaštite i unapređenja staništa medvjeda.  U naredne dvije godine će se suradnjom predstavnika struke i gospodarstva uspostaviti sustav za razvoj i održivo korištenje resursa.

„ Projektom „Promatranje medvjeda“ želimo uspostaviti atraktivan turistički proizvod od kojeg bi imali koristi kako NP Biogradska gora i NP Tara, tako i lokalna zajednica. Stanovnici zaštićenih i okolnih područja dobit će priliku da se uključe u mjere zaštite mrkog medvjeda kroz obuku za prikupljanje DNK materijala i druge aktivnosti, a potom i kreiranje atraktivne turističke ponude kao vodiči za promatranje medvjeda ili kroz pružanje usluga smještaja, gastronomiju, brendirane suvenire i druge turističke proizvode te usluge usredotočene na prirodu“, izjavio je izvršni direktor  Parkova Dinarida Zoran Mrdak.

Zaštita mrkog medvjeda čiji je opstanak ugrožen uništavanjem prirodnih staništa i krivolovom, predstavlja prioritet za zaštitu na globalnom nivou. Medvjedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim staništem, kako bi se nesmetano kretali, hranili, razmnožavali i našli pogodna mjesta za zimski san. Zato je zaštita mrkog medvjeda jedan od prioriteta, koji će u budućnosti posjetioteljima parkova  kroz turističku ponudu omogućiti da dožive medvjeda uživo, te se upoznaju sa životom ove ugrožene i zaštićene zvijeri.
Markirani medvjed Nikola, NP Biogradska gora
© Parks Dinarides Enlarge
Ekipa stručnjaka markira medvjeda
© Parks Dinarides Enlarge