Poljska će plaćati 100.000 eura dnevno ako nastavi uništavati Bjelovjeska šumu | WWF

Poljska će plaćati 100.000 eura dnevno ako nastavi uništavati Bjelovjeska šumu

Posted on 22 November 2017
Bjelovjeska šuma
Bjelovjeska šuma
© Tomasz Wilk
Brisel - Europski sud pravde odlučio je Poljskoj nametnuti dnevnu novčanu kaznu od 100.000 eura ukoliko će vlada te zemlje i dalje prkositi zabrani sječe zaštićene Bjelovjeska šume. Sud je također ponovno dao nalog o trenutnom zaustavljanju sječe šume, osim na području uz cestu iz sigurnosnih razloga sve do donošenja konačne odluke. Bjelovjeska šuma jedna je od posljednjih preostalih prašuma u Europi te WWF u potpunosti podupire odluku suda o njenoj kompletnoj zaštiti kako bi se osigurala dobrobit za lokalnu zajednicu i divlje životinje na tom području.

Ovaj prirodni Rezervat biosfere zbog svoje iznimno bogate biološke raznolikosti koja uključuje zaštićene životinje poput vuka, kune, lasice, ali i oko 800 primjeraka europskog bizona, uvršten je na UNESCO-v popis zaštićene svjetske baštine.

Dariusz Gatkowski, Savjetnik za bioraznolikost u WWF Poljskoj kaže:

 „Poljske vlasti i dalje ignoriraju službeni nalog Europskog suda pravde i sva prethodna upozorenja Europske komisije i UNESCO Odbora za svjetsku baštinu. Odluka suda signal je poljskom Ministarstvu zaštite okoliša da se nepoštivanje zakona o zaštiti vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje neće više tolerirati.“

WWF ima dokaze o provođenju aktivnosti koje su strogo zabranjene od strane suda poput sječe 100 godina starog drveća te izvlačenja odumrlih smreka u šumskom okrugu Bjelovjeska šume.

WWF također naglašava da slučaj Bjelovjeska šume nije jedini te da su mnoga druga prirodna područja u Europi ugrožena na sličan način zbog nezakonitih gospodarskih aktivnosti i neuspjeha vlada da pravilno primjenjuju i provode nacionalne i europske propise.

Odluka EU pravosuđa da usvoji takozvanu privremenu regulativu i da naloži trenutno zaustavljanje sječe šume je mjera koju sud koristi u vrlo rijetkim slučajevima, iznimno kada postoji ozbiljan rizik od pojedinih aktivnosti koje mogu prouzročiti velike i nepopravljive štete. Ova odluka dodatno potvrđuje ono što su Europska komisija, UNESCO, većina znanstvene zajednice i WWF prethodno naglasili: povećana ekstrakcija drva, a ne zaraza potkornjakom prijeti zaštićenom području i vrstama Bjelovjeska šume! Sječa mora biti zaustavljena prije nego dođe do nepovratne štete.
 
Bjelovjeska šuma
Bjelovjeska šuma
© Tomasz Wilk Enlarge