Izgradnja skijališta nepopravljiva je šteta za Nacionalni park Pirin | WWF

Izgradnja skijališta nepopravljiva je šteta za Nacionalni park Pirin

Posted on 29 January 2018
Citizens protest in the streets of Sofia against illegal construction in Pirin & Rila National Parks and Vitosha Nature Park, 2015
Građani Sofije protestiraju protiv izgradnje ski-centra
© Konstantin Velichkov
Sofija – Nacionalni park Pirin, upisan na UNESCO listu svjetske baštine, jedno od najznačajnijih europskih centara biološke raznolikosti, pretrpio je nepopravljivu štetu izgradnjom i proširenjem ski-centra Bansko, pokazuje novi izvještaj WWF-a. Skijalište, čiju izgradnju je vlada Bugarske odobrila 2000. godine, dugoročno je ugrozilo i ekološku i ekonomsku vrijednost Pirina.
 
Vlada Bugarske krajem prosinca prošle godine usvojila je dopune postojećeg plana upravljanja Nacionalnim parkom Pirin, kojim je odobrena gradnja na čak 48% njegove površine. Taj potez uslijedio je nakon što su WWF i koalicija nevladinih organizacija podnijeli tužbu protiv vlade Bugarske zbog pokušaja usvajanja novog plana upravljanja Nacionalnim parkom Pirin, koji je predviđao gradnju na 12,5 puta većoj teritoriji u odnosu na trenutno područje i komercijalnu sječu šume na gotovo 60%  površine parka.
 
Usvajanje tih izmjena mimo očiju javnosti, izazvalo je burne reakcije u vidu masovnih protesta koji su organizirani u više od 20 bugarskih gradova, kao i drugim gradovima širom svijeta gdje su okupljanja građana organizirana ispred ambasada Bugarske.
 
Proširenje skijališta zbog kratkoročnih materijalnih dobiti već je nanijelo štetu Pirinu. Novi izveštaj WWF-a pokazuje štetan uticaj ski-centara na prirodu Pirina i njegovu ekonomsku vrijednost. Bugarska vlada ne može inzistirati na planovima koji predviđaju da se zona skijališta proširi čak 12 puta, već treba sluša svoje građane koji apeliraju na očuvanje Pirina. Održivi ekonomski razvoj omogućio bi iskorištavanje potencijala parka na duži period. Turističku ponudu treba proširiti na druge aktivnosti osim skijanja, kako bi one bile dostupne posjetiocima i van zimske sezone”, izjavila je direktorica WWF-a u Bugarskoj Veselina Kavrakova.
 
Izveštaj WWF-a pokazuje da bi novi plan upravljanja prouzrokovao nepovratnu štetu ovom nacionalnom dobru, koje se od 1983. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine i jedno je od najbolje očuvanih staništa divljih životinja, prije svega medvjeda, vuka i orla. Proširenje ski-centra zahtijevalo bi sječu više od 3.000 hektara šume.
 
WWF je utvrdio da su koncesionari u postojećim ski zonama izgradili objekte na 60% većem teritoriju nego što je bilo predviđeno ugovorom.
 
Istovremeno, predviđanja o ekonomskoj dobiti koja će uslijediti nakon proširenja ski-zona, temelje se na slabim osnovama. U općinama obuhvaćenim nacionalnim parkom povećana je nezaposlenost, smanjena populacija, a vrijednost imovine drastično je opala, dok se potencijali postojećih objekata nedovoljno iskorištavaju. Klimatske promjene će u budućnosti utjecati na količinu padalina, zbog čega će se povećati ovisnost skijališta od umjetnog snijega i lokalnih zaliha vode, što će povećati troškove njegovog održavanja.
 
Zbog svega navedenog, WWF predlaže plan koji se temelji na održivom razvoju Pirina, koji bi osigurao prihode iz različitih izvora i turističke ponude za aktivnosti tijekom cijele godine.
 
Prilika za održivi razvoj Pirina postoji. Umjesto da se inzistira na štetnom razvijanju skijališta, bugarska Vlada bi trebala koristi prirodne vrijednosti Pirina i razviti lokalnu ekonomiju na način koji neće praviti nepopravljivu štetu ovom nevjerojatnom nacionalnom parku. Pozivamo sve strane da se udruže i prihvate budućnost koja čuva Pirin i za buduće generacije”, izjavio je generalni direktor WWF-a Marco Lambertini.
 
Usvajanjem takvog plana, Pirin bi mogao služiti kao primjer dobre prakse za održivo upravljanjem planinskim ekosustavima u Bugarskoj i šire. Samo tako će njegova prirodna i ekonomska vrijednost biti očuvana i za generacije koje dolaze. U suprotnom, Pirin će s UNESCO-ve liste svjetske baštine dospjeti na listu baštine u opasnosti.
Citizens protest in the streets of Sofia against illegal construction in Pirin & Rila National Parks and Vitosha Nature Park, 2015
Građani Sofije protestiraju protiv izgradnje ski-centra
© Konstantin Velichkov Enlarge
Pirin National Park
© Maya Eye Photography Enlarge