Otkrijte kako se osjećaju prvi ambasadori zaštićenih područja u Srbiji | WWF

Otkrijte kako se osjećaju prvi ambasadori zaštićenih područja u Srbiji

Posted on 22 February 2018
Polaznici WWF akademije za prirodu
© WWF Adria
Učenici i nastavnici iz 10 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, koji su pohađali WWF akademiju za prirodu, postali su prvi ambasadori zaštićenih područja: nacionalnih parkova Tara, Đerdap i Fruška gora, Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ i Područja izuzetnih odlika Avala. Njihova edukacija započela je u Petnici prije dvije godine, a završila se predstavljanjem njihovih projekata 10 mjeseci kasnije. Sve je to opisano u novoj publikaciji WWF Adrije u kojoj donosimo svjedočanstva polaznika o njihovim iskustvima.

Kako izgleda program WWF akademije za prirodu? Nakon jednotjedne obuke o značaju i vrijednostima zaštićenih područja, ekološkom otisku, aktivnom sudjelovanju građana, pisanju projekata i treningu o komunikaciji s medijima i promociji zaštićenog područja, pred budućim ambasadorima bio je nov zadatak - motivirati druge učenike i nastavnike iz svojih škola da se pridruže njihovom projektnom timu. Ako vam se to čini lako, evo i dodatnog zadatka: ne treba motivirati samo njih, već čitavu lokalnu zajednicu.

Pojedini timovi imali su više desetina članova i njihovi projekti nadmašili su granice škole i školskog dvorišta uključivanjem pojedinaca i ustanova iz lokalne zajednice. U publikaciji su predstavljeni rezultati, izazovi s kojima su se susretali tijekom realizacije aktivnosti i načini kako su ih nadišli.

„Cilj nam je da buduće generacije ambasadora zaštićenih područja, kao i svi ostali zainteresirani koji žele doprinijeti zaštiti prirode iz prve ruke, čuju o iskustvu ambasadorskih škola, njihovoj motivaciji i dobrobitima koje im je pohađanje WWF akademije za prirodu donijelo,“ ističe Sonja Bađura iz WWF Adrije, voditeljica WWF akademije za prirodu.

Značajan doprinos rezultatima dali su i upravljači spomenutih zaštićenih područja i omogućili da učenici i nastavnici bolje upoznaju prirodne i kulturne vrijednosti zaštićenog područja u čijoj blizini žive.
Sada pripremite omiljeni topli napitak, udobno se smjestite i uživajte u rezultatima prve generacije ambasadora zaštićenih područja – preuzmite dokument sa strane!
Polaznici WWF akademije za prirodu
© WWF Adria Enlarge
Edukacija učenika u prirodi
© WWF Adria Enlarge