U subotu u 20:30 sati ugasite svjetla za Sat za planet Zemlju | WWF

U subotu u 20:30 sati ugasite svjetla za Sat za planet Zemlju

Posted on 23 March 2018
Sat za planet Zemlju
© WWF
ZAGREB – Najmanje 73 grada u Hrvatskoj će u subotu u 20:30 sati isključiti dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica. Bit će to hrvatski doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji Sat za planet Zemlju, koju WWF organizira još od 2007. godine. Iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF pozivaju sve građane i poslovne subjekte da se uključe u akciju gašenjem rasvjete 60 minuta, ali i promišljanjem o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv zastrašujućeg gubitka biološke raznolikosti ali i najveće prijetnje današnjice – klimatskih promjena.
 
WWF je ovu akciju pokrenuo 2007. godine kao inicijativu jednoga grada – Sydneya – čiji su se stanovnici tako obratili svjetskim čelnicima u želji da ih potaknu da djeluju zajedno u usporavanju klimatskih promjena. Tijekom godina akcija je nadmašila sva očekivanja, a ove će godine zasigurno nadmašiti lanjske podatke – 187 država i više od 7000 gradova u svijetu sudjelovalo je u inicijativi. Od ukupno 38 znamenitosti s popisa svjetske UNESCO-ve kulturne baštine, čak dvije već osam godina predstavljaju boje Hrvatske: dubrovačke gradske zidine i južno pročelje Dioklecijanove palače u Splitu.
 
„Ove godine u Satu za planet Zemlju sudjeluje najviše hrvatskih gradova do sada“, ističe Petra Boić Petrač, voditeljica ove inicijative u WWF Adriji. „Kako je WWF ove godine cijelu kampanju usmjerio na povezanost sa zemljom, dajući više prostora biološkoj raznolikosti a manje dosadašnjoj temi – klimatskim promjenama, i mi smo se toga držali u Hrvatskoj. Pokrenuli smo kampanju 'Dosta je! – Spasimo rijeku Dravu od izgradnje hidroelekrana!'. Kroz  peticiju namijenjenu županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu tražimo da se odustane od plana izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2. Drava je srce 'Europske Amazone', iznimno bogata biološkom raznolikošću i temelj za bolji život. Nadamo se da će nam ljudi pomoći da je očuvamo tako jedinstvenu kakva jest“, zaključuje Boić Petrač.
 
Povodom Sata za planet Zemlju i uz poruku „Poveži se s rijekama“, WWF Adria i Kanu klub Končar u suradnji sa Rafting klubom Matis iz Varaždina i KPA Vodomar iz Duge Rese organiziraju spust Savom u Zagrebu. Pozivaju sve veslače koji žele dati svoj doprinos akciji da sudjeluju u rekreativnom spustu rijekom Savom od Podsusedskog mosta do kanu kluba na Jarunu. Dok se veslači spuštaju rijekom, izviđači iz Saveza izviđača Hrvatske, koji se kao partner uključio u Sat za planet Zemlju, izradit će brodove od biorazgradivog papira koje će kasnije veslači, izviđači i svi ljubitelji prirode uz prigodne poruke puštati niz Savu.
 
„Tim činom simbolično ćemo ukazati na važnost rijeka te podsjetiti sve građane da navečer u 20:30 sati ugase svjetla u svojim domovima i razmisle o svom otisku na planet. Promjena počinje od nas samih“, ističe Petra Boić Petrač pozivajući još jednom sve građane da se priključe inicijativi Sat za planet Zemlju kojom WWF obilježava očuvanje bioraznolikosti na rijekama.

Partner udruge, klubovi i oraganizacije unutar kampanje "Naše rijeke, naše blago!" također će se uključiti u obilježavanje ovogodišnjeg Sata za planet Zemlju. Eko udruga Zrmanja će na rijeci Zrmanji u Obrovcu organizirati volontersku radionicu gdje će izrađivati brodiće od papira ispisane porukama za očuvanje rijeke Zrmanje i Krupe koje su i dalje pod prijetnjom izgradnje hidroelektrana. Zaštitarsko-ekološka udruga Zeus na rijeci Dravi prikupljat će potpise za peticiju unutar kampanje "Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana". Udruga će također organizirati radionicu izrade origamija u sklopu koje će pustiti papirnate brodiće s ispisanim porukama rijekom Dravom kako bi također pozvali ljude da sudjeluju u Satu za planet Zemlju i više se povežu s rijekama.​

Sat za planet Zemlju 2018. održat će se od 20:30 do 21:30 u subotu, 24. ožujka
Znamenitosti koje će biti u mraku: Zidine u Dubrovniku, Arena u Puli, Riva i južno pročelje Dioklecijanove palače u Splitu, Trsatska gradina, Korzo i Gradski toranj u Rijeci, Zagrebačka katedrala i Zrinjevac… Detaljni popis gradova koji sudjeluju u inicijativi pronađite na našoj web stranici.
 
Link na peticiju:  
http://bit.ly/2IpeCo1

O događaju na Jarunu u subotu:
Sastanak u KK Končar 10:30h – Kajakaški prilaz, Jarun
- Piće dobrodošlice
- Prijevoz na startnu poziciju koja je na Podsusedskom mostu
- Okupljanje na startu kod izletišta Suhina - Ul. doktora Franje Tuđmana, 10437, Rakitje
- Početak spusta u 12:00h.
- Kraj spusta oko 13:30h, izlaz iz Save kod KK Končar
- Puštanje brodića Savom oko 13:30, po dolasku veslača
Sat za planet Zemlju
© WWF Enlarge
Ovog Sata za planet Zemlju ne dopustite uništenje Drave!
© WWF Enlarge
Dubrovačke zidine ponovno će se zamračiti
© Nikša Duper, Dubrovački Vjesnik Enlarge