Akcijom na hrvatskim rijekama obilježen Sat za planet Zemlju | WWF

Akcijom na hrvatskim rijekama obilježen Sat za planet Zemlju

Posted on 24 March 2018
Transparenti "Poveži se s rijekama" i "Naše rijeke, naše blago!" ovogodišnja su poruka Sata za planet Zemlju
© Petra Boić Petrač, WWF Adria
ZAGREB - Povodom "Sata za planet Zemlju", WWF Adria i Kanu klub Končar organizirali su spust rijekom Savom u Zagrebu, a pritom su istaknuli transparente s porukama: "Poveži se s rijekama", "Naše rijeke, naše blago!" i "Veslajmo za naše rijeke!".

"Za planet Zemlju" veslalo se od Podsusedskog mosta do Kanu kluba na Jarunu. Dok su se veslači spuštali Savom, izviđači iz Saveza izviđača Hrvatske izradili su brodiće od papira koje su, uz prigodne poruke, pustiti nizvodno. U porukama je pisalo - "Ja volim rijeke", "Čuvajmo naše rijeke", "Ako uništimo vodu, uništit ćemo sebe", "Teče i teče", "Rijeka Sava je lijepa", "Voda je život"... 

U akciju se uključilo oko 40 kajakaša iz Kanu kluba Končar. Predsjednik kluba Stipe Radelić rekao je: "Uživamo u Savi koja je prelijepa i mislim da je mi iz Zagreba ne cijenimo niti volimo dovoljno," te dodao da podržavaju WWF-ovu akciju "Sat za planet Zemlju" i sve akcije tog tipa, koje su za zaštitu rijeka. 

"Tim činom simbolično ukazujemo na važnost rijeka te podsjećamo sve građane da večeras u 20.30 sati ugase svjetla u svojim domovima i razmisle o svom otisku na planet. Promjena počinje od nas samih", poručila je Petra Boić Petrač, voditeljica projekta "Sat za planet Zemlju" u WWF Adriji pozivajući građane da se priključe  inicijativi kojom WWF obilježava očuvanje bioraznolikosti na rijekama. 

Uz to, WWF je pokrenuo peticiju za spas Drave kojoj prijeti izgradnja dviju hidroelektrana. WWF poziva se ljubitelje rijeka i prirode općenito da potpišu peticiju "Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana". 

U ovogodišnji "Sat za planet Zemlju" se uključila i Eko udruga Zrmanja koja je na rijeci Zrmanji u Obrovcu organizirala volontersku radionicu na kojoj su se izrađivali brodići od papira s ispisanim porukama za očuvanje Zrmanje i Krupe koje su, kako ističu, i dalje pod prijetnjom izgradnje hidroelektrana.

Na Dravi je zaštitarsko-ekološka udruga Zeus prikupljala potpise za peticiju i organizirala radionicu izrade origamija pa su Dravom pustili papirnate brodiće s ispisanim porukama. 

 
Transparenti "Poveži se s rijekama" i "Naše rijeke, naše blago!" ovogodišnja su poruka Sata za planet Zemlju
© Petra Boić Petrač, WWF Adria Enlarge
Start kod Podsusedskog mosta
© Petra Boić Petrač, WWF Adria Enlarge
Izviđači su od papira radili brodiće i puštali ih s prigodnim porukama niz rijeku
© Petra Boić Petrač, WWF Adria Enlarge
Nakon što su izradili origamije, izviđači su svoje brodiće pustili Savom
© Petra Boić Petrač, WWF Adria Enlarge
Radionica izrade brodića u organizaciji udruge Zeus
© Aleksandra Pongrac Enlarge
Brodići s porukama plove Dravom
© Aleksandra Pongrac Enlarge