Povećanje sječe u zaštićenoj šumi Białowieża u Poljskoj nezakonito | WWF

Povećanje sječe u zaštićenoj šumi Białowieża u Poljskoj nezakonito

Posted on 17 April 2018
Bialowieza forest, Poland.
© Adam Lawnik

BRUXELLES - Europski sud pravde (EU Court of Justice) donio je konačnu presudu kojom je potvrdio da je povećanje sječe u šumi Białowieża u Poljskoj nezakonito. WWF pozdravlja odluku suda.
 
Odgovarajući na presudu, Andreas Baumueller iz WWF-ovog Ureda za europsku politiku, rekao je: „To je u prvom redu pobjeda za europsku prirodu. Prirodu ne možemo ignorirati, a ni europsko pravo. Poljski ministar okoliša Kowalczyk mora povući odluke koje su omogućile ovu intenzivnu sječu. Njegova zadaća je zaštita, sigurnost i jamstvo Białowieżeove divljine za buduće generacije“.
 
Dariusz Gatkowski, stručnjak za biološku raznolikost u WWF Poljska, rekao je: „Ovo je velika pobjeda za poljske ljude koji smatraju da je šuma Białowieża jedan od temelja naše baštine. No, akcije i zakonske povrede koje su dovele do presude, važan su podsjetnik da naši napori ne mogu prestati. Nacionalni park Białowieża mora biti proširen kako bi zaštitili jednu od posljednjih prirodnih šuma u Europi“.
 
U veljači 2018. godine, generalni odvjetnik Europskog suda izdao je mišljenje u kojem je potvrdio da je sječa šume nezakonita.
 
Šuma Białowieża uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine i u EU Natura 2000 mrežu zbog svojih prirodnih procesa, bogatstva mrtvih drveta i zapanjujuće biološke raznolikosti. Ova posljednja europska prašuma ima najveću europsku populaciju bizona i dom je risa, vuka i drevnih stabala. Unatoč tome, Jan Szyszko (bivši poljski ministar okoliša) odlučio je omogućiti sječu na industrijskoj razini i utrostručio količinu dopuštene sječe u 2016. godini, odluka koja se sada smatra da krši EU zakonodavstvo za zaštitu prirode.
 
WWF poziva poljskog ministra zaštite okoliša Henryka Kowalczykja da odmah usvoji presudu. Današnja odluka jasan je znak svim donositeljima odluka da je otvaranje svjetske prirodne baštine za destruktivne i neodržive aktivnosti neprihvatljivo za ljude, institucije i planet.


Fotografije možete naći ovdje.

WWF-ov rad  na zaštiti šume Białowieża.
Bialowieza forest, Poland.
© Adam Lawnik Enlarge