WWF najavljuje novo izdanje kampanje „Naše rijeke, naše blago“ | WWF

WWF najavljuje novo izdanje kampanje „Naše rijeke, naše blago“

Posted on 25 April 2018
rijeka Krupa Naše rijeke, naše blago
© WWF
Obrovac – Ovogodišnja kampanja „Naše rijeke, naše blago“ započinje svoje četvrto izdanje u Obrovcu na rijeci Zrmanji, prvoj od ukupno sedam rijeka na kojima će WWF i partnerske organizacije pokušati doprijeti do lokalnih donosioca odluka i osvijestiti javnost o važnosti očuvanja prirodnih rijeka i negativnom utjecaju loših hidroenergetskih projekata.
 
Ove godine kampanja na Zrmanji će biti u partnerstvu sa Zrmanja Adventures festivalom koji se odvija od 27. do 29. travnja u Obrovcu, na rijeci Zrmanji, Krupi i Krnjezi.
 
„Pozivamo lokalne donosioce odluka da nam se priključe i svojim dolaskom pokažu namjeru aktivne zaštite i održivog korištenja rijeka za dobrobit cijele lokalne zajednice. WWF je prepoznao Zrmanja Adventures manifestaciju kao ovogodišnjeg partnera jer promovira jedinstvenu ljepotu i vrijednost hrvatskih rijeka i izvan granica naše zemlje, a kroz sport, rekreaciju i održivi turizam festival podiže svijest o zaštiti prirode ovoga kraja, a to je ono za što se već godinama zalaže i naša kampanja“ rekla je Irma Popović Dujmović voditeljica projekata u WWF Adriji.
 
Zrmanja Adventures festival obuhvaća natjecateljski dio programa gdje će nekoliko stotina prijavljenih natjecatelja iz Hrvatske, regije i šire sudjelovati u SUP štafeti, Trailu tri rijeke (Zrmanja, Krupa, Krnjeza) i rafting regati. U subotu 28. travnja u sklopu festivala održati će se i otvoreni okrugli stol koji će obraditi teme zaštite rijeka i prirodne baštine i aktivnih oblika turizma nakon kojeg će s početkom u 21:00h na školskom igralištu u Obrovcu slijediti koncert splitske grupe TBF.
 
„Smisao Zrmanja Adventures festivala je afirmacija prostora i posebnih drugačijih oblika turizma, odnosno ekonomskog razvoja i reanimacije posrnulog gospodarstva, ali i slanje značajne poruke zaštite netaknute prirode i svega onoga što ona nudi. Ovogodišnji festival dio je nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago“ i odvija se pod sloganom "Zaštitimo Zrmanju i njene pritoke" kako bi se spriječila njena devastacija, stvorila dodatna vrijednost i iskoristio sav potencijal bukovačkog krša“ zaključio je Đuro Župan, direktor Zrmanja Adventures festivala.
 
Istaknuti transparenti s porukama "Poveži se s rijekama" i "Naše rijeke, naše blago!" tako će se nakon spusta rijekom Savom u ožujku uoči "Sata za planet Zemlju" ponovno spuštati duž još jedne ugrožene rijeke u Hrvatskoj. WWF i partneri u sklopu kampanje „Naše rijeke, naše blago“ nastavljaju educirati lokalno stanovništvo, donosioce odluka i širu javnost o štetnosti loše planiranih hidroenergetskih objekata i promjenama koje su nužne da se u budućnosti ovakva praksa spriječi. Najnoviji primjer je plan izgradnje HE Molve 1 i Molve 2 unutar zaštićene ekološke mreže Natura 2000 i UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te Regionalnog parka „Mura-Drava“. Projekti poput ovog mogu zauvijek uništiti rijeke i život lokalne zajednice okolnog područja. Gledajući trendove u Europi gdje se rijeke vraćaju u prirodna stanja i gdje se brane i hidroelektrane ruše, teško je povjerovati da se kod nas upravo prirodna bogatstva nastoje devastirati zbog proizvodnje upitne količine električne energije i koristi određenih interesnih skupina.
 
Kampanja „Naše rijeke, naše blago“ prošle je godine prepoznata od strane javnosti i struke i uvrštena u izbor osam najboljih društveno korisnih neprofitnih kampanja u Hrvatskoj. Ove godine turneja će obuhvatiti još sedam rijeka diljem Hrvatske a podržavaju je brojne partnerske organizacije, udruge i građanske inicijative: Eko Pan, Ujedinjeni Slunj i Volimo Mrežnicu, rafting i kajakaški klubovi: Matis, Varteks, Končar, Vodomar, Rastočki mlinari, te partner agencije: Riva rafting centar i Croatia Open Land.
 
Cijeli program prvog dijela kampanje „Naše rijeke naše blago“ možete vidjeti na facebook stranici WWF Adrije, a svakodnevnu satnicu i rezultate pratiti na službenim facebook događajima Zrmanja Adventuresa, SUP štafeti – Mali Princ, Trailu tri rijeke i Rafting regati.
 
OVOGODIŠNJI PROGRAM KAMPANJE “Naše rijeke, naše blago”:
  • 1.  dio: petak 27.4. – nedjelja 29.4.2018.
           rijeke ZRMANJA,KRUPA,KRNJEZA
  • 2. dio: petak 18.5. – nedjelja 20.5.2018.
           rijeke MREŽNICA, KUPA, KORANA
  • 3. dio: subota 7.7. - nedjelja 8.7.2018.
           rijeka DRAVA
 
rijeka Krupa Naše rijeke, naše blago
© WWF Enlarge
rijeka Zrmanja Naše rijeke, naše blago
© Zrmanja Adventures festival Enlarge
Naše rijeke, naše blago
© WWF Enlarge
Zrmanja Adventures festival
© Zrmanja Adventures festival Enlarge