WWF osvojio važan sudski spor za Pirin | WWF

WWF osvojio važan sudski spor za Pirin

Posted on 27 April 2018
Nacionalni park Pirin
© Maya Eye Photography
WWF i druge nevladine udruge koalicije „Za narod" osvojile su sudski spor protiv plana bugarske vlade za otvaranje Nacionalnog parka Pirin, UNESCO-ve svjetske baštine, za daljnji razvoj.

U ožujku 2017. bugarski ministar okoliša odlučio je da nacrt plana upravljanja Nacionalnim parkom Pirin ne zahtijeva Stratešku procjenu utjecaja na okoliš. Plan dopušta gradnju na površini koja je 12,5 puta veća od trenutno dopuštenog područja i mogla bi dovesti do komercijalne sječe koji utječe na gotovo 60 posto parka (trenutno u parku nije dopuštena komercijalna sječa). Razvoj plana financira EU.

Odluka suda zahtijeva od Vlade da osigura odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš.

"Ovo je sjajna vijest za Pirin i sve pristaše koji već četiri mjeseca izlaze na ulice u više od 20 gradova u Bugarskoj, ali i širom svijeta. Ova odluka znači da vlada sada mora osigurati procjenu i izbjegavanje svih prijetnji Pirinu," izjavila je Katerina Rakovska, stručnjakinja za očuvanje u WWF-u u Bugarskoj.

Više od 125.000 ljudi iz cijelog svijeta potpisalo je peticiju WWF-a pozivajući bugarskog premijera Boyka Borisova da vrati nacrt plana za ukupno obnovu sve dok se ne uklone svi tekstovi koji ugrožavaju prirodu i okolinu lokalnih zajednica. WWF je u više navrata upozorio da će plan ugroziti netaknutu prirodu Pirina i njegov status UNESCO-ve svjetske baštine, koji je također zaštićen i bugarskim i europskim zakonodavstvom.

U siječnju 2018. godine, izvješće WWF-a otkrilo je da je Nacionalni park Pirin pretrpio nepopravljivu štetu od izgradnje i širenja skijališta Bansko. Analiza je pokazala da je skijalište koje je 2000. godine odobrila bugarska vlada ugrozilo dugoročnu ekonomsku vrijednost parka.
Nacionalni park Pirin
© Maya Eye Photography Enlarge
Euroazijski smeđi medvjed
© Wild Wonders of Europe /Staffan Widstrand / WWF Enlarge
Građani protiv uništavanja Pirina
© Fani Bachvarova Enlarge