Građani pješačili i biciklirali za spas Drave od izgradnje hidroelektrana | WWF

Građani pješačili i biciklirali za spas Drave od izgradnje hidroelektrana

Posted on 26 May 2018
Biclikliranje za Dravu
© Glas podravine
Koprivnica – Kampanja svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF „Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana!“ u sklopu koje je organiziran Drava walk & bike događaj okupila je danas stanovništvo Koprivničko-križevačke i okolnih županija. Skupine pješaka i biciklista obišle su područje koje bi se potpuno izmijenilo uslijed provedbe projekta izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2. Pregled područja završio je na jezeru Čingi Lingi odakle su zaljubljenici u prirodu još jednom zajedno poručili kako Drava nije nečija nego naša. Prirodna rijeka sa svojim poplavnim područjem pruža mnoge usluge koje rijeka u akumulacijama ne pruža. Dravski vodonosnik šesti je po veličini u Europi, a kako bi voda ostala čista, preostali dio slobodne Drave potrebno je posebno zaštititi.
 
Prikupljanje potpisa za peticiju za očuvanje ove rijeke na kojoj se unatoč već postojeće 22 hidroelektrane planiraju izgraditi još dodatne dvije u punom je pogonu. Planirane hidroelektrane Molve 1 i 2 nisu protočne, imale bi dvije akumulacije zajedno dugačke gotovo 27 km i široke oko 700 m koliko je širina inundacijskog pojasa između nasipa.
 
Rijeka Drava koja je dio mreže Natura 2000, Regionalnog parka Mura-Drava te predstavlja značajan dio UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, pod velikom je prijetnjom izgradnje spomenutih hidroelektrana. Predložena lokacija za hidroelektrane u samom je srcu „Europske Amazone“ – najočuvanijeg i ekološki najvrjednijeg dijela Drave duž njezina cijelog toka. WWF je u prethodnih nekoliko tjedana obišao 6 općina Koprivničko-križevačke županije (Hlebine 19/04, Gola 03/05, Drnje 04/05, Molve 10/05, Novo Virje 11/05, Peteranec 17/05) kako bi lokalnoj zajednici predstavio stručne studije i rezultate prikupljene na skupu stručnjaka iz sektora turizma, obnovljivih izvora energije, javnih ustanova za zaštitu prirode, hrvatskog instituta za biološku raznolikost, biološkog odsjeka fakulteta PMF-a te sektora šumarstva.
 
Stručni skup o dobrobitima Drave održan je u Županijskoj komori grada Koprivnice početkom veljače ove godine. Stanovnici općina upoznati su s nekoliko EU projekata (Drava LIFE, coop
 
MDD, Amazon of Europe Bike Trail) koji se provode na području Koprivničko-križevačke županije uz Dravu, te zalaganju WWF-a oko korištenja prirodnih mjera ublažavanja od poplava.
 
WWF podržava održivu hidroenergetiku samo ako se poštuju određene mjere sistemskog planiranja novih hidroenergetskih projekata no protivi se izgradnji loše planiranih projekata, a pogotovo onih u zaštićenim prirodnim područjima od izuzetne vrijednosti. Ukoliko postoji hidroenergetski potencijal na rijeci ključno je napraviti studiju procjene utjecaja na okoliš te razmisliti o učinku potencijalne hidroelektrane na život stanovništva toga kraja.
 
„Ne smijemo dozvoliti da hidroelektrane Molve 1 i 2 uđu u prostorni plan Koprivničko-križevačke županije i zaštićeno Natura 2000 područje! Sacuvajmo Dravu kako bi imali čistu vodu, veću produktivnost šuma nizvodno i kako bi se smanjio utjecaj klimatskih promjena čije posljedice se osjete sve više i više. Ulaskom hidroelektrana u prostorni plan dobila bi se osnova za izgradnju istih te se na tom razmjerno velikom prostoru automatski onemogućuju bilo kakve druge aktivnosti, planovi za održivi razvoj gube se zbog loših odluka lokalnih donosioca odluka, a potencijal za razvoj ove regije u skladu s prirodom je velik!“, rekla je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.
 
Projektu izgradnje novih hidroelektrana na Dravi protive se i predstavnici lokalnih općina, posebno onih koje su već pokrenule turističke ili edukativne projekte u tom području. 
Biclikliranje za Dravu
© Glas podravine Enlarge
Drava walk&bike
© Denis Povijač Enlarge
Kampanja DOSTA JE! SPASIMO DRAVU OD NOVIH HIDROELEKTRANA!
© Denis Povijač Enlarge
Drava walk&bike
© Glas podravine Enlarge