Goran Višnjić pozvao građane da potpišu peticiju WWF-a za spas rijeke Drave | WWF

Goran Višnjić pozvao građane da potpišu peticiju WWF-a za spas rijeke Drave

Posted on 04 June 2018
Poziv Gorana Višnjića na društvenim mrežama
© Goran Višnjić
Zagreb – Poznati hrvatski holywoodski glumac i ljubitelj rijeka i prirode Goran Višnjić javno je podržao kampanju WWF-a protiv izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2 na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji.
 
Višnjić je putem svojih društvenih mreža pozvao građane da potpišu peticiju i spase jednu od posljednjih prirodnih rijeka u Europi. Izgradnjom hidroelektrana nepovratno bi se uništila iznimna biološka raznolikost ovog područja poznatog i pod nazivom “Europska Amazona” i onemogućio razvoj aktivnosti poput cikloturizma, veslanja i riječne vožnje kajacima i kanuima, pokretanja edukacijskih riječnih škola, ribolova...
 
„Hidroelektrane se sve više smatraju ubojicom rijeka, a hidroenergija sve manje 'zelenom' obnovljivom energijom, dok potencijali istinskih obnovljivih izvora energije poput sunca i vjetra ostaju i dalje nedovoljno iskorišteni!“, naglasio je Goran Višnjić u svojim objavama i dobio podršku velikog broja pratitelja.
 
Područje na kojem je planirana izgradnja hidroelektrana dio je ekološke mreže Natura 2000 i budući UNESCO-v Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Svake godine više od 250.000 migratornih ptica močvarica koristi ovaj prostor iznimne biološke raznolikosti za odmor i hranjenje.
 
Na rijeci Dravi također se već provode tri europska projekta koje u velikoj mjeri financira EU a vezana su uz aktivnosti obnove rijeke, zaštitu ugroženih vrsta flore i faune i razvoja prekogranične suradnje više europskih država.
 
Nakon prošlogodišnjeg snimanja filmskih scena u Podravini gdje je vidio ljepotu prirodne rijeke Drave i upoznao kulturu ovoga kraja Višnjić je sada postao ambasador „Europske Amazone“ i jedna od prvih slavnih osoba koje podržavaju kampanju "Dosta je! Spasimo Dravu od izgradnje novih hidroelektrana!".
 
Iz WWF-a pozivaju sve zaljubljenike prirode da se pridruže našem slavnom glumcu i potpišu peticiju za spas Drave.
Poziv Gorana Višnjića na društvenim mrežama
© Goran Višnjić Enlarge
Rijeka Drava
© Goran Šafarek / WWF Enlarge