Broj planinskih gorila, unatoč izazovima, nadmašio 1.000 jedinki | WWF

Broj planinskih gorila, unatoč izazovima, nadmašio 1.000 jedinki

Posted on 31 May 2018
Mountain gorilla Family interaction during midday rest.
Mountain gorilla Family interaction during midday rest.
© Martin Harvey / WWF
Rubavu, Ruanda – Višegodišnji napori za očuvanje planinskih gorila u prekograničnom masivu Virunga u Demokratskoj Republici Kongo, jednom od dvaju preostala područja gdje se još uvijek nalazi ova karizmatična vrsta, doprinijeli su oporavku ove kritično ugrožene vrste te je njihov broj u porastu.

Rezultati istraživanja objavljeni danas otkrivaju da je broj jedinki porastao s procijenjenih 480 u 2010. na 604 jedinki. Ako uzmemo u obzir i populaciju u Nacionalnom parku Bwindi Impenetrable, gdje se nalazi ostatak podvrste,  to dovodi globalnu populaciju planinskih gorila na 1.004 jedinke. Planinske gorile su tako jedina vrsta velikih majmuna čiji broj je u porastu.  

Unatoč ovim dobrim vijestima, istraživanje je pokazalo da su glavne prijetnje još prisutne. Tijekom istraživanja, znanstveni timovi su pronašli i uništili više od 380 zamki, koje su inače postavljene za antilope, ali mogu također ubiti ili povrijediti gorile. U jednoj od tih zamki pronašli su i mrtvu planinsku gorilu. Postoje i nove prijetnje koje se pojavljuju, uključujući klimatske promjene, razvoj infrastrukture i sveprisutni spektar bolesti, koje mogu uništi preostale populacije.
Neprekidni sukobi i građanski nemiri u regiji također predstavljaju trajni rizik, koji utječe na ljude i divlje životinje. Samo u posljednjih nekoliko tjedana u Nacionalnom parku Virunga ubijeno je više rangera.

Margaret Kinnaird, voditeljica programa zaštite divljih životinja u WWF, je rekla: „Ovo je nevjerojatna vijest za planinske gorile i pokazuje što možemo učiniti za divlje životinje kada nevladine organizacije, vlade i lokalne zajednice rade zajedno. Međutim, veliki broj zamki i brojne druge prijetnje s kojima se suočavaju, uključujući klimatske promjene, upućuju na to da je pred nama još puno borbe. Tri zemlje, u kojima žive gorile, i njihovi partneri moraju nastaviti raditi zajedno kako bi zaštitili masiv Virunga - ne samo zbog zaštite tih nevjerojatnih stvorenja, već i za dobrobit lokalnih ljudi s kojima dijele krajolik. Priča planinske gorile može služiti kao model kako možemo obnoviti i očuvati dragocjenu bioraznolikost planeta.“
 
Mountain gorilla Family interaction during midday rest.
Mountain gorilla Family interaction during midday rest.
© Martin Harvey / WWF Enlarge
An adult male mountain gorilla in the Virunga Mountains, part of the Albertine Rift Ecoregion; WWF-EARPO
© WWF EARPO Enlarge